Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τρισδιάστατης εκτυπώσης έσωσε τις ζωές τριών βρεφών

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τρισδιάστατης εκτυπώσης έσωσε τις ζωές τριών βρεφών

30/4/2015                                                                                          12:37

 

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να σώσουν τη ζωή τριών βρεφών που έπασχαν από τραχειοβρογχομαλάκυνση, μια σπάνια αναπνευστική πάθηση, αξιοποιώντας για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη περίπτωση τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η συγκεκριμένη πάθηση συχνά αποβαίνει μοιραία, καθώς εξασθενεί τα τοιχώματα της τραχειοβρογχικής οδού ενός μικρού παιδιού και αυτό δεν μπορεί πλέον να αναπνεύσει σωστά, ούτε να φάει. Περίπου ένα στα 2.000 παιδιά παγκοσμίως υποφέρει από τραχειοβρογχομαλάκυνση, έχοντας έτσι μικρό προσδόκιμο ζωής. Από ένα σημείο και μετά, η μόνη λύση είναι συνήθως η μηχανική υποστήριξη του μικρού ασθενούς σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι γιατροί εκτύπωσαν ένα εμφύτευμα, έναν ειδικό εσωτερικό νάρθηκα, κομμένο και ραμμένο στις διαστάσεις του λαιμού κάθε παιδιού, ο οποίος εισήχθη στο σώμα του και αποκατέστησε την ομαλή αναπνευστική λειτουργία.Ο εκτυπωμένος νάρθηκας είναι ένας πλαστικός πορώδης σωλήνας, που παρέχει εσωτερική στήριξη στον δυσλειτουργικό βιολογικό «σωλήνα» της αναπνευστικής οδού. Το εμφύτευμα είναι αρκετά εύπλαστο, ώστε να διαστέλλεται και να αλλάζει σχήμα, καθώς το παιδί μεγαλώνει, προκειμένου να ταιριάζει στην ανατομία της τραχείας. Καθώς η ασθένεια σταδιακά βελτιώνεται, το εμφύτευμα διαλύεται αργά στο σώμα σε διάστημα τριών έως τεσσάρων ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη πάθηση την τρισδιάστατη εκτύπωση, μία μέθοδο που σταδιακά κερδίζει έδαφος στο χώρο της ιατρικής. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το πρώτο από τα τρία παιδιά που δέχθηκε το εκτυπωμένο εμφύτευμα πριν τρία χρόνια, ένα αγοράκι τριών μηνών, φαίνεται πλέον να έχει θεραπευθεί και το ίδιο το εμφύτευμα έχει πια απορροφηθεί. Τα άλλα δύο αγόρια, ένα πέντε μηνών και ένα 16 μηνών, όταν έκαναν την επέμβαση, συνεχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση και δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πλέον να δοκιμάσουν σύντομα το εκτυπωμένο εμφύτευμα σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με 30 παιδιά.

 

Πηγές: The Huffington Post Greece, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *