AIDS: Η έγκαιρη θεραπεία σώζει ζωές

AIDS: Η έγκαιρη θεραπεία σώζει ζωές

18/6/2015                                                                 09:00

 

Οι φορείς του ιού HIV πρέπει να αρχίζουν τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σύντομα μετά τη διάγνωση της μόλυνσης και όχι όταν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακοίνωσε προ ημερών διεθνής ομάδα επιστημόνων που διέκοψε πρόωρα τη μεγαλύτερη έως σήμερα κλινική μελέτη για το θέμα. Η μελέτη διεκόπη έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο διότι τα προκαταρκτικά ευρήματά της έδειξαν ότι με την άμεση έναρξη της θεραπείας οι φορείς είχαν κατά 53% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν AIDS, να αρρωστήσουν βαριά ή να χάσουν τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν άπαξ διά παντός αυτό που χρόνια τώρα πίστευαν αλλά δεν είχαν επιστημονικά στοιχεία για να το αποδείξουν: ότι η έγκαιρη θεραπεία σώζει ζωές. «Αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για να ελέγχονται και να αρχίζουν εγκαίρως θεραπεία όσοι υιοθετούν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» είπε καθώς ανακοίνωνε τη διακοπή της μελέτης ο δρ Αντονι Σ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, που τη χρηματοδότησε. «Οσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε μια εποχή όπου τρεις στους πέντε φορείς του ιού HIV (τα 21 από τα 35 εκατομμύρια που υπάρχουν παγκοσμίως) δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία του UNAIDS, της υπηρεσίας για το AIDS του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οφείλεται κατ’ αρχάς στο ότι οι επίσημες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των περισσότερων εθνικών οργανισμών υγείας συνιστούν να αρχίζει η λήψη των φαρμάκων όταν αρχίζει η φθορά του ανοσοποιητικού συστήματος και πέσουν κάτω από τα 500 ανά κυβικό χιλιοστό αίματος τα επίπεδα ενός είδους κυττάρων που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (τα φυσιολογικά επίπεδα είναι 500 έως 1.200 κύτταρα ανά mm3).

Οι ειδικοί λένε ότι ρόλο μπορεί να παίζουν πολλοί παράγοντες, όπως η ελλιπής ενημέρωση γιατρών και φορέων, το γεγονός ότι πολλοί φορείς είναι ανασφάλιστοι και αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα και το ότι κάποιοι διακόπτουν τη λήψη από κόπωση ή εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε παγκόσμια κλίμακα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το κόστος των φαρμάκων καθαυτό. Οπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί δυσκολεύονται να βρουν χρήματα για να υποβληθούν σε θεραπεία όσοι αρρωσταίνουν από AIDS και οι οποίοι είναι πολύ λιγότεροι από τους φορείς.

Η νέα μελέτη, που τιτλοφορείται START, άρχισε τον Μάρτιο του 2011 σε 215 κλινικές, σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Συνολικώς συμμετείχαν 4.685 ενήλικοι φορείς του ιού HIV, οι οποίοι είχαν κατά την έναρξή της αριθμό CD4 λεμφοκυττάρων πάνω από 500 κύτταρα ανά mm3.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *