2/5/2015 11:00
Επιστήμονες από τον Καναδά εξέτασαν δύο γυναικείες ορμόνες και ανακάλυψαν ότι ασκούν πολύπλοκη δράση αναλόγως με την ηλικία της γυναίκας και το αν έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 9ο Ετήσιο Καναδικό Συνέδριο Νευροεπιστήμης (CAN-ACN 2015), που διεξάγεται στο Βανκούβερ και αν και οι σχετικές μελέτες έγιναν κυρίως σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους ανθρώπους, διότι οι ορμόνες και οι δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο όλο θέμα είναι κοινές.
Η δρ Λιίσα Γκάλεα, καθηγήτρια Ψυχολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Συμπεριφορικής Νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, διευκρίνησε ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγονται επίπεδα οιστρογόνων αρκετές εκατοντάδες φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Η «πλημμύρα» αυτή μπορεί να αλλάξει την νευροπλαστικότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και ευθύνεται για διάφορες παραμέτρους της μνήμης και της αντίληψης του χώρου. «Οι ορμόνες ασκούν βαθιά επίδραση στο μυαλό μας. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι γεγονότα που δεν αλλάζουν για πάντα μόνο τη ζωή, αλλά και την ψυχολογία και την φυσιολογία της γυναίκας», είπε η δρ Γκάλεα και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν, όταν χορηγείται θεραπεία στις γυναίκες είτε για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είτε για νευροεκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline