Η εικόνα του σώματος ενός παιδιού αποτελεί συχνή πηγή άγχους

Η εικόνα του σώματος ενός παιδιού αποτελεί συχνή πηγή άγχους

29/3/2015                                                        09:35

 

Μελέτες σε σχολεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι 10% των κοριτσιών από την Γ’ έως τη Στ’ τάξη του Δημοτικού εκδηλώνουν συμπτώματα ανορεξίας, δηλαδή σημαντική απώλεια βάρους και φοβία πρόσληψης βάρους, ενώ 15% της Ε’, της Στ’ τάξης του Δημοτικού και των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου παρουσιάζουν άτυπα συμπτώματα διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Η εικόνα σώματος ενός παιδιού αποτελεί κεντρικό συστατικό της αυτοεκτίμησής του αλλά και συχνή πηγή άγχους, με τη δυσαρέσκεια με το σώμα να είναι ο ισχυρότερος τεκμηριωμένος παράγοντας ευπάθειας στην ανάπτυξη διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Τα κύρια αίτια της δυσαρέσκειας με το σώμα συμπεριλαμβάνουν:

Τους συμμαθητές

Η απόρριψη από τη συνομήλικη ομάδα και η επίδραση του πειράγματος σε σχέση με το σώμα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη συναισθηματική εμπειρία για το παιδί.

Την  οικογένεια.

Ο έλεγχος και το άγχος των γονιών προς το παιδί να αδυνατίσει και η νοσηρή ενασχόλησή τους με τη δική τους σωματική εικόνα οδηγούν εύκολα ένα παιδί στη μίμηση δυσλειτουργικών στάσεων σε σχέση με το σώμα.

Την προσωπικότητα.

Το κοινωνικό άγχος και η ευαισθησία του παιδιού στην κριτική και την απόρριψη μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα μειονεξίας και σε σχέση με τη σωματική του εικόνα.

Την κοινωνία.

Η κοινωνία διανθίζει μέσω των ΜΜΕ τα αψεγάδιαστα πρότυπα γυναικείας αδυναμίας και ομορφιάς, δημιουργώντας μια άρρητη απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό και το ιδανικό σώμα.

Οι γονείς είναι καλό να αποθαρρύνουν τη δίαιτα από το παιδί τους όπως και τις διαπροσωπικές συγκρίσεις και να εστιάζονται σε βάθος στις ικανότητες και την προσωπικότητα του παιδιού και όχι στην εμφάνισή του.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *