Η εξουσία αλλοιώνει τους …τρόπους

Η εξουσία αλλοιώνει τους …τρόπους

19/1/2015                      11:20

 

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, η εξουσία και η αίσθηση της ισχύος κάνουν τους ανθρώπους να… χάνουν τους τρόπους τους στο φαγητό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έχουν κάποια επιρροή σύντομα αναπτύσσουν κακούς τρόπους στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα το να μασάνε με το στόμα τους ανοιχτό και να γεμίζουν με ψίχουλα τα πάντα γύρω τους… και επάνω τους.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν, ότι οι προσωρινές αλλαγές στο μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτή τη συμπεριφορά, κάτι που κάνει τους ανθρώπους πιο παρορμητικούς και εγωκεντρικούς.

Ο ψυχολόγος Dacher Keltner και η ερευνητική του ομάδα από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια έκαναν την ανακάλυψη αυτή, στο πλαίσιο ενός πειράματος το οποίο αποκαλούν ως «cookie monster study», όνομα το οποίο εμπνεύστηκαν από ένα χαρακτήρα του Sesame Street και τον τρόπο με τον οποίο καταβροχθίζει τα μπισκότα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του πειράματος χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες των τριών και όρισαν έναν από αυτούς ως αρχηγό. Στη συνέχεια, τους έβαλαν να κάνουν κάτι πολύ βαρετό, προτού εμφανίσουν την «έκπληξη», που δεν ήταν άλλη από ένα πιάτο με σοκολατένια μπισκότα.

Σε ένα βίντεο, στο οποίο εξηγεί το πείραμα, ο Dr Keltner αναφέρει το εξής: «Όλοι παίρνουν ένα μπισκότο, όμως όλες οι ομάδες αφήνουν πάντα στο τέλος ένα μπισκότο στο πιάτο, επειδή κανείς δε θέλει να είναι αυτός που πήρε το τελευταίο μπισκότο».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι τις μισές φορές, οι αρχηγοί πήραν το τελευταίο μπισκότο, δείχνοντας ενδεχομένως ότι η «εξουσία» τούς είχε κάνει πιο εγωκεντρικούς.

Ο Dr Keltner είπε ακόμη, ότι ένας από τους φοιτητές του παρατήρησε πως οι «αρχηγοί» είχαν πολύ κακούς τρόπους. «Ήταν πιο πιθανό να τρώνε με το στόμα ανοιχτό, κάνοντας θορύβους με τα χείλη τους και να γεμίσουν τα ρούχα τους με ψίχουλα».

«Όταν νιώθει κανείς ότι έχει την εξουσία, χάνει την επαφή του με τους άλλους ανθρώπους. Σταματά να ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι υπόλοιποι» εξήγησε ο καθηγητής.

Αυτό, όπως είπε, συμβαίνει επειδή, όταν κάποιος αποκτά εξουσία, μοιράζεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τους ψυχοπαθείς. Οι περιοχές του μετωπιαίου λοβού, που αναφέρεται ως το «δίκτυο της ενσυναίσθησης» βοηθούν τους ανθρώπους να «ανιχνεύουν» τον πόνο των άλλων.

«Τα πειράματά μας δείχνουν πως, αν δώσεις σε κάποιον λίγη εξουσία, αρχίζει να μοιάζει με τους ασθενείς με τραύματα στον εγκέφαλο, οι οποίοι υποφέρουν από βλάβες στο δίκτυο της ενσυναίσθησης» κατέληξε ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, Ξένος Τύπος

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *