Η κατανάλωση καφέ μειώνει τις καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τις καρδιακές παθήσεις

11/03/2015                                                             10:35

 

Οσοι πίνουν έναν έως πέντε καφέδες την ημέρα έχουν μειωμένες πιθανότητες συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων καρδιακών παθήσεων. Μελέτη σε 25.100 υγιείς άνδρες και γυναίκες στη Νότια Κορέα, με μέση ηλικία 41 ετών, έδειξε ότι τα επίπεδα ασβεστίου στις αρτηρίες όσων έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ ή περισσότερα από πέντε την ημέρα ήταν υψηλότερα από όσων έπιναν μεταξύ ενός και πέντε καφέδων.

«Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρή εμφάνιση αθηροσκλήρωσης –η συσσώρευση ασβεστίου στην αρτηρία– αν και η έρευνα βασίσθηκε στη μελέτη νέων, υγιών και υψηλού μορφωτικού επιπέδου Κορεατών και μπορεί να μην ισχύει για άλλους πληθυσμούς» προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα, στη δημοσίευσή της στην ιατρική επιθεώρηση καρδιολογίας «Heart».

Η αθηροσκλήρωση παρατηρείται όταν πλάκα ασβεστίου καλύπτει τα τοιχώματα των αρτηριών, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και οδηγώντας ενδεχομένως σε θρομβώσεις που επιφέρουν θάνατο. Η λογική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί, σε προηγούμενες ιατρικές μελέτες, με την προστασία του οργανισμού από σκλήρυνση κατά πλάκα, καθώς και από τις ασθένειες του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Ανάλυση 34 μελετών του 2014 διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με περιορισμένη εμφάνιση καρδιοπάθειας και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Ωστόσο ο καφές, όμως, έχει συνδεθεί σύμφωνα με άλλες μελέτες με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και υψηλή αρτηριακή πίεση, επικίνδυνα και τα δύο για την καρδιακή υγεία.

 

Πηγή: Η Καθημερινή

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *