H καθημερινή καταγραφή του σωματικού βάρους παίζει ρόλο-κλειδί στο αδυνάτισμα

H καθημερινή καταγραφή του σωματικού βάρους παίζει ρόλο-κλειδί στο αδυνάτισμα

29/6/2015                                                               09:30

 

Σύμφωνα με το συμπέρασμα μελέτης του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, η καθημερινή καταγραφή του σωματικού βάρους παίζει ρόλο-κλειδί στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση του νέου σωματικού βάρους, και μάλιστα δίχως να ακολουθεί κανείς συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Στη διάρκεια της παρουσίασης, οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στις ατομικές προτιμήσεις και στις μικρές στον τρόπο ζωής με τις οποίες μπορεί κανείς να προσλαμβάνει 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.Τέτοιες αλλαγές είναι λ.χ. να μην τρώει επιδόρπιο μία-δύο φορές την εβδομάδα ή να μην τσιμπολογάει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας ή να πίνει ένα υποκατάστατο γεύματος για μεσημεριανό 3 φορές την εβδομάδα κ.ο.κ.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίσθηκαν στην τύχη σε δύο ομάδες. Σε εκείνους της πρώτης ομάδας οι ερευνητές χάρισαν από μία ζυγαριά μπάνιου, στην οποία έπρεπε να ζυγίζονται καθημερινά, την ίδια πάντα ώρα, κατά προτίμησιν το πρωί, αμέσως μόλις σηκώνονταν από το κρεβάτι. Οι εθελοντές αυτοί έπρεπε επίσης να μπαίνουν καθημερινά σε μία ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, για να σημειώνουν το βάρος τους. Στους εθελοντές της δεύτερης ομάδας δεν έγινε καθόλου λόγος για ζύγισμα, ενώ και στις δύο ομάδες συνεστήθη να προσπαθήσουν επί 1 χρόνο να χάσουν βάρος μεόποιον τρόπο ήθελαν.

Όταν πέρασε ο χρόνος, οι ερευνητές έδωσαν από μία ζυγαριά και στους εθελοντές της δεύτερης ομάδας, ζητώντας από τους μεν εθελοντές της πρώτης ομάδας να μην ξαναπαχύνουν και από εκείνους της δεύτερης να αδυνατίσουν (και πάλι μπορούσαν ελεύθερα να διαλέξουν με ποιον τρόπο θα το επιτύγχαναν).

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Obesity», στη διάρκεια της 2ετίας η μέση καταγραφή του σωματικού βάρους στην ιστοσελίδα ήταν 4 φορές την εβδομάδα. Στον πρώτο χρόνο της μελέτης, ο αριθμός των εθελοντών που αδυνάτισαν σημαντικά ήταν διπλάσιος στην ομάδα που ζυγιζόταν καθημερινά. Στην πραγματικότητα, το 28,6% των εθελοντών αυτής της ομάδας έχασαν το 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους και το 8,6% έχασαν το 10% του αρχικού σωματικού βάρους, ενώ κατά μέσον όρο η απώλεια βάρους έφτασε έως τα 8,6 κιλά.

Στην ομάδα που δεν ζυγιζόταν, μόνο το 10,8% των εθελοντών έχασαν το 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους και μόνο το 4,6% έχασαν το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, ενώ η μέση απώλεια βάρους ήταν 4,9 κιλά. Στον δεύτερο χρόνο, οι μεν εθελοντές που ζυγίζονταν εξ αρχής καθημερινά κατόρθωσαν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα χαμένα κιλά, ενώ όσοι προσπάθησαν να αδυνατίσουν έχασαν παραπλήσια κιλά με εκείνα που παρατηρήθηκαν στο πρώτο έτος της μελέτης.

Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι αδυνατίζουν ξαναπαίρνουν μέσα σε ένα χρόνο το τουλάχιστον 40% των χαμένων κιλών τους ενώ έπειτα από πέντε χρόνια το 95% έχουν ανακτήσει το παλαιό τους βάρος – μερικές φορές, δε, αυξημένο κατά τι σε σύγκριση με την εποχή πριν από το αδυνάτισμα. «Αν κάποιος θέλει να αδυνατίσει, πρέπει κατ’ αρχήν να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δει στ’ αλήθεια πόσα κιλά είναι. Στη συνέχεια, χρειάζεται μία ζυγαριά και ένα excelή ένα κομμάτι χαρτί για να παρακολουθεί την πορεία του και να τροποποιεί αναλόγως τη διατροφή του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Λεβίτσκι, καθηγητής Διατροφής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Οικολογίας του Κορνέλ.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *