Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει περισσότερο απ’ ό,τι η γυμναστική από την καρδιοπάθεια

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει περισσότερο απ’ ό,τι η γυμναστική από την καρδιοπάθεια

5/3/2015                                               12:53

 

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει περισσότερο από την καρδιοπάθεια απ’ ό,τι η γυμναστική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ομάδα ερευνητών υπό τον δρα Δημοσθένη Παναγιωτάκο, καθηγητή Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας της Διατροφής στο Χαροκόπειο, παρακολούθησαν επί μία δεκαετία περισσότερους από 2.500 Αθηναίους, ηλικίας 18 έως 89 ετών, για να εξετάσουν σε βάθος χρόνου τις επιδράσεις στην καρδιολογική υγεία της διατροφής και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής. Η μελέτη, που θα παρουσιαστεί στα μέσα Μαρτίου στο επερχόμενο 64ο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, αποκάλυψε πως όσοι ακολουθούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν σχεδόν τον μισό κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τον κίνδυνο νοσήσεως του γενικού πληθυσμού σε βάθος 10ετίας. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία τους κάθε χρόνο από το 2001 έως το 2012, ενώ συμπλήρωναν και αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, με βάση τα οποία βαθμολογήθηκε η συμμόρφωσή τους στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής σε μία κλίμακα από 1 έως 55. Έως το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν ένας στους πέντε άντρες και μία στις δέκα γυναίκες εκδήλωσαν ή έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακό πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και της στεφανιαίας νόσου (η επίσημη ονομασία της καρδιοπάθειας).

Όσοι ανήκαν στην ομάδα με την υψηλότερη συμμόρφωση στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν κατά 47% χαμηλότερες πιθανότητες να υποστούν οτιδήποτε απ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη συμμόρφωση. Κάθε αύξηση της συμμόρφωσης κατά 1 μονάδα στην κλίμακα της βαθμολογίας της διατροφής, συνοδευόταν από μείωση κατά 3% του κινδύνου καρδιαγγειακού προβλήματος. Και το σημαντικότερο: αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνους για καρδιοπάθεια, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα κ.λπ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κατάστασης της υγείας», δήλωσε ο δρ Παναγιωτάκος. «Η συμμόρφωση με αυτήν απεδείχθη πιο προστατευτική απ’ όσο η φυσική δραστηριότητα, ενώ τα οφέλη της είναι άμεσα στην καρδιά καθώς και έμμεσα – λ.χ. στη ρύθμιση του διαβήτη, της υπέρτασης και της φλεγμονής.»

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *