Η σημασία της σωστής δοσολογίας φαρμάκων για τους ηλικιωμένους

Η σημασία της σωστής δοσολογίας φαρμάκων για τους ηλικιωμένους

16/4/2015                                                                     12:20

Οι φαρμακευτικές ουσίες σε πολύ μικρές δόσεις έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, σε μεγάλες δόσεις όμως ή σε μακροχρόνια χορήγηση παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες που πολλές φορές είναι ακόμα και θανατηφόρες.  Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο αίμα είτε αδρανοποιούνται στο ήπαρ είτε αποβάλλονται με τα ούρα διά των νεφρών και με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία, αρχίζει να παρατηρείται δυσλειτουργία των βασικών λειτουργιών λόγω του γήρατος με αποτέλεσμα η αδρανοποίηση ή αποβολή των φαρμάκων να μειώνεται και αυτά να αθροίζονται στον οργανισμό με τρόπο ώστε ενώ χορηγούνται σε θεραπευτικές δόσεις τα φάρμακα να έχουν σοβαρές παρενέργειες σαν να χορηγούντο σε ψηλότερες δόσεις.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, λόγω δυσκινησίας του εντέρου και ελαττωμένης απορρόφησης του φαρμάκου, η χορήγησή τους σε θεραπευτικές δόσεις δεν είναι αποτελεσματική. Έτσι, η απορρόφηση των φαρμάκων από το έντερο στην τρίτη ηλικία δεν είναι ανάλογη με την απορρόφηση σε νεότερες ηλικίες. Για τους λόγους αυτούς μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Birmingham συνιστά να προσαρμόζεται η δοσολογία των φαρμάκων με βάση τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων του σώματος και τη συνολική βιολογική κατάσταση του αρρώστου.

Ειδικότερα με τα καρδιολογικά φάρμακα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα αντιαρρυθμικά φάρμακα, τους β-αναστολείς, τη δακτυλίτιδα και τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα ενώ προστατεύουν από τις σοβαρές ή και θανατηφόρες αρρυθμίες, τα ίδια φάρμακα σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες αρρυθμίες. Το ίδιο είναι δυνατόν να συμβεί και με τη δακτυλίτιδα ή τους β-αναστολείς που μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδίες, αρρυθμίες ή ακόμα και κολποκοιλιακό αποκλεισμό. Τέλος, τα αγγειοδιασταλτικά ή τα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί είτε να προκαλέσουν δραματική πτώση της πίεσης εφόσον η ποσότητα που κυκλοφορεί στο αίμα είναι μεγάλη ή να μην είναι αποτελεσματικά εφόσον δεν απορροφούνται σε ικανοποιητικές ποσότητες από το έντερο.

Συμπερασματικά, για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρχει προσοχή ώστε να επιτυγχάνεται η άριστη δοσολογία των φαρμάκων η οποία θα είναι αποτελεσματική χωρίς παρενέργειες.

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *