Η σταθερή συμβίωση στην μέση ηλικία οδηγεί σε θετικές εκβάσεις της υγείας

Η σταθερή συμβίωση στην μέση ηλικία οδηγεί σε θετικές εκβάσεις της υγείας

17/6/2015                                                         09:30

 

Η εκτεταμένη παρακολούθηση χιλιάδων ζευγαριών που σήμερα βρίσκονται στα τέλη της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους έδειξε πως όσοι πέρασαν την θύελλα του διαζυγίου αλλά βρήκαν νέο ή νέα σύντροφο, έχουν σχεδόν εξίσου καλή υγεία με εκείνους που παρέμειναν σε σταθερούς γάμους σύμφωνε με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το UniversityCollege του Λονδίνου (UCL) και την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής (LSHTM).

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιώργος Πλουμπίδης, λέκτορας Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο LSHTM, εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματα αυτά, τα οποία αντιτίθενται σε εκείνα προγενέστερων μελετών.«Νομίζω ότι τα ευρήματά μας είναι πολύ ενδιαφέροντα», είπε. «Πιστεύαμε πως όταν κάποιος έχει πολλές ανατροπές στη ζωή του θα έχει χειρότερη υγεία, αλλά στην πραγματικότητα ανατροπές όπως η διάσταση και το διαζύγιο δεν ασκούν μακροπρόθεσμες επιδράσεις».Οι περισσότεροι από τους διαζευγμένους στην παρούσα μελέτη είχαν ξαναφτιάξει τη ζωή τους, και πιθανώς γι’ αυτό δεν είχαν συνέπειες στην υγεία τους από το διαζύγιο, πρόσθεσε.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» (AJPH), διεξήχθη σε περισσότερους από 10.000 Βρετανούς οι οποίοι γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα του Μαρτίου του 1958. Όσοι από αυτούς παντρεύτηκαν, χώρισαν και ξαναδημιούργησαν μόνιμες σχέσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες απ’ όσους παρέμειναν παντρεμένοι να πάσχουν από καρδιαγγειακή ή αναπνευστικά προβλήματα

Την καλύτερη υγεία απ’ όλους στην μέση ηλικία (ηλικίες 44-46 ετών) είχαν τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στα 20 ή στα 30 τους και παρέμειναν παντρεμένα. Ωστόσο, τα συνομήλικά τους ζευγάρια που συζούσαν δεν υστερούσαν ιδιαιτέρως σε επίπεδο υγείας. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σταθερή συμβίωση, υπό όποιες συνθήκες κι αν γίνεται, οδηγεί σε παρόμοιες εκβάσεις της υγείας στην μέση ηλικία, κατέληξαν οι ερευνητές.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *