Η χειραψία ως δείκτης υγείας

Η χειραψία ως δείκτης υγείας

21/6/2015                                                                  09:00

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet» ότι όσο πιο αδύναμη ήταν η χειραψία τους τόσο πιθανότερο ήταν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στα τέσσερα χρόνια που τους παρακολουθούσαν. Οι εθελοντές με αδύναμη χειραψία είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα στη διάρκεια της μελέτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η μειωμένη μυϊκή δύναμη σχετίζεται με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Αντιθέτως, αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε δυνατούς μυς μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά. Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης, όμως, είναι ότι προσπάθησε να αξιολογήσει τη δύναμη της χειραψίας μεμονωμένα ως δείκτη υγείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 139.691 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35 έως 70 ετών από 17 χώρες του κόσμου, οι οποίοι την περίοδο 2003 έως 2009 υποβλήθηκαν σε μία σειρά από εξετάσεις και μετρήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν μέτρηση της δύναμης της λαβής τους με δυναμόμετρο χειρός (είναι μία ειδική ιατρική συσκευή). Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως κάθε μείωση κατά 5 κιλά της δύναμης με την οποία έσφιγγαν το δυναμόμετρο σχετιζόταν με αύξηση κατά 16% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία, με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά να αυξάνεται κατά 7% και τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό κατά 9%. Οι κίνδυνοι αυτοί παρέμειναν αναλλοίωτοι ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, όπως η ηλικία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα κ.ά.

Η σωματική δύναμη φυσιολογικά φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η έκπτωσή της επιδεινώνεται από την καθιστική ζωή και την έλλειψη ασκήσεως. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι 25χρονες γυναίκες έχουν δύναμη χειραψίας κατά μέσον όρο 34 κιλά, αλλά οι 70άρες μόλις 24 κιλά. Η δύναμη των ανδρών είναι 54 και 38 κιλά αντιστοίχως.

 

Πηγή: Τα ΝΕΑonline

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *