17/4/2015 13:45
Στατιστικά, ισχυρότεροι μελετηθέντες παράγοντες συνέβαλαν στην καθυστέρηση της διάγνωσης της οξείας σκωληκοειδίτιδας αναδείχθηκαν η μικρή ηλικία του ασθενούς και η λήψη αντιβίωσης πριν από τη διάγνωση ενώ σε μικρότερο βαθμό η παχυσαρκία καθώς και η εξέταση από μη ειδικό γιατρό.
Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή που είτε οφείλεται σε κάποιο από τα κοινά παθογόνα βακτήρια του εντέρου είτε σε κάποιο κοπρόλιθο ή σκληρό άσηπτο στοιχείο, π.χ. ξηρό καρπό, που δημιουργεί αποφρακτικά φαινόμενα στη σκωληκοειδή απόφυση. «Η έγκαιρη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά εξακολουθεί να προβληματίζει, ακόμα και σήμερα. Είναι πιο συχνή στην παιδική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 14-18 ετών με πιο δύσκολη διάγνωση σε ηλικίες μικρότερες των 5 ετών γιατί τότε δημιουργείται σύγχυση στην κλινική εικόνα. Αν το παιδί για κάποιο λόγο παίρνει αντιβίωση, π.χ. λόγω αμυγδαλίτιδας ή για κάποιον άλλο θεραπευτικό λόγο, τότε είναι πιο δύσκολη η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Οι παράγοντες, ηλικία, λήψη αντιβίωσης πριν από τη διάγνωση και λιγότερο η παχυσαρκία, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, οδηγούν σε καθυστέρηση της διάγνωσης της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Όταν συνδυάζονται οι παράγοντες αυτοί, ακόμα και όταν η κλινική εξέταση γίνεται από ειδικό γιατρό, δεν πραγματοποιείται εύκολα η έγκαιρη διάγνωση. Η μικρή ηλικία και η χρήση αντιβίωσης πενταπλασιάζει την πιθανότητα καθυστερημένης διάγνωσης, ενώ η παιδική παχυσαρκία αυξάνει κατά 1,5 φορά την πιθανότητα καθυστερημένης διάγνωσης» επισημαίνει η κ. Αγγελίδου.
Η μελέτη «Παράγοντες σχετιζόμενοι με την καθυστερημένη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά» θα παρουσιαστεί στο Εαρινό Συμπόσιο της Εταιρείας Χειρουργών Παίδων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη.