Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C

23/2/2016                                                                                                                    18.30

 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιος Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος συμμετείχε στην 1η Σύνοδο Κορυφής για την εξάλειψη της ιογενής ηπατίτιδας ( HCV) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες και οργανώθηκε από την Ένωση Δημόσιων Πολιτικών για την Ηπατίτιδα Β και C (Hepatitis B and C Public Policy Association).

Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στο στόχο του Υπουργείου Υγείας που είναι η εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι ανιχνεύονται 4000 νέες μολύνσεις από ηπατίτιδα C ανά έτος με κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών. Τόνισε την ανάγκη η γνώση να προηγείται του σχεδιασμού και της άσκησης πολιτικής και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα: «Σε εθνικό επίπεδο από το 2015 για τον επιπολασμό του HCV, ο οποίος εκτιμάται σε 1,2%, έτσι, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με χρόνια HCV λοίμωξη κυμαίνεται από 134.000 έως 160.000. Απλά να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει πληθυσμό πάνω από 11 εκατομμύρια. Συνεπώς, το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό».

Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα είναι στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής που εφαρμόζει ο Π.Ο.Υ. για την ιογενή ηπατίτιδα 2016-2021. Στόχοι του θα είναι η θεραπεία για όλους τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C , η πρόληψη των νέων περιπτώσεων και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην κατεύθυνση της μείωσης της βλάβης .Ενώ θα υπάρξει συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. την Ε.Ε. και λοιπούς εμπλεκόμενους εταίρους για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του HCV και HIV.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα C στη γενιά των φαρμάκων που παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους θεραπείας με παράλληλη αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστος των φαρμάκων αυτών. Τόνισε ότι: «Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., πρέπει να διαπραγματευτεί μια χαμηλότερη τιμή για αυτά τα φάρμακα, και να εξασφαλίσει ότι η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών γίνεται με τρόπο που έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *