«Ηµέρα Φωνής»: Πότε η βραχνάδα είναι ύποπτη

«Ηµέρα Φωνής»: Πότε η βραχνάδα είναι ύποπτη

23/4/2015                                                                       10:35

 

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί µε αφορµή την «Ηµέρα Φωνής», η βραχνάδα, οι αλλαγές στη χροιά της φωνής και η δυσφορία η οποία διαρκεί πάνω από τρεις εβδοµάδες πρέπει να µας στέλνουν αµέσως στον ωτορινολαρυγγολόγο. Στην περίπτωση που η αλλαγή στην οµιλία δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, µπορούµε να πάρουµε βοήθεια από παθολόγο λόγου και οµιλίας.

Η βραχνάδα µπορεί να οφείλεται σε µία σειρά από λόγους, οι οποίοι ενδέχεται να είναι και αρκετά σοβαροί. Υπάρχει η περίπτωση που ο ειδικός γιατρός εντοπίζει βλάβη στις φωνητικές χορδές ή στον λάρυγγα και εκείνη που δεν υπάρχει ορατή βλάβη. Τα αίτια που την προκαλούν είναι συνήθως µία λοίµωξη, επίµονος βήχας ή έντονες φωνές, ορµονικές διαταραχές, γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, πολύποδες στις φωνητικές χορδές, προκαρκινικές καταστάσεις ή καρκίνος. Σε ορισµένες περιπτώσεις, η βραχνάδα αποδίδεται και στον κακό τρόπο οµιλίας.

Η βραχνάδα µπορεί να αντιµετωπιστεί µε διάφορους τρόπους και µε βάση το αίτιο που την προκαλεί. Στην περίπτωση που οφείλεται σε ανατοµική βλάβη, χορηγείται ειδική φαρµακευτική αγωγή ή πραγµατοποιείται επέµβαση ή συνδυασµός και των δύο. Στην περίπτωση που οφείλεται σε κακό τρόπο οµιλίας, ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι πολύ σηµαντικός.

Ένας καλός τρόπος για να προστατέψουµε τη φωνή µας είναι να καταναλώνουµε άφθονα υγρά και να χρησιµοποιούµε καραµέλες ή µαστίχα που προκαλούν έκκριση σάλιου. Να διατηρούµε σταθερό τόνο στην οµιλία και να µην «καθαρίζουµε» τον λαιµό µας.

Οταν βήχουµε για να καθαρίσουµε τη φωνή, οι φωνητικές χορδές χτυπούν µεταξύ τους και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη για αυτό καλό είναι να ποφεύγουµε το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά και τη σκόνη. Επίσης τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισµα ερεθίζει τις φωνητικές χορδές και προκαλεί φλεγµονή και οίδηµα, τα οποία αλλοιώνουν τη φωνή.

 

Πηγή: Έθνος.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *