Έλλειψη ύπνου και Αλτσχάιμερ

Έλλειψη ύπνου και Αλτσχάιμερ

1/7/2015                                                                      10:30

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, η έλλειψη ύπνου στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες ερεύνησαν την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στον βαθύ ύπνο και την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδούς και ανακάλυψαν ότι η έλλειψη ύπνου όχι μόνο λειτουργεί αρνητικά στην ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύσει νέες αναμνήσεις, αλλά δημιουργεί και ένα κανάλι μέσα από το οποίο αυτή η πρωτεΐνη που πυροδοτεί το Αλτσχάιμερ. Στην ουσία μπορεί να ταξιδεύει και να επιτίθεται στον αποθηκευτικό χώρο της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Τα τελευταία χρόνια η σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο, την πρωτεΐνη βήτα- αμυλοειδούς, τη μνήμη και τη νόσο Αλτσχάιμερ, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Η έρευνά μας δείχνει ότι η ανάκληση της πρωτεΐνης αυτής οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο κατά τον οποίο ο ύπνος διαταράσσεται ακόμα περισσότερο και η μνήμη επηρεάζεται” ανέφερε ο William Jagust, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.  «Ο ύπνος βοηθά τις τοξικές πρωτεΐνες να φύγουν από τον οργανισμό μας και να μην συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. Γίνεται ένας καθαρισμός του εγκεφάλου», αναφέρει επίσης ο Walker.

Το Αλτσχάιμερ υπολογίζεται ότι θα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που πρόκειται να αντιμετωπίσει η επόμενη γενιά. Ο ύπνος δεν θα βοηθήσει μόνο τους ανθρώπους να νιώσουν πιο ξεκούραστοι, αλλά θα τους βοηθήσει στη μάχη απέναντι στην απώλεια μνήμης και να περιορίσει τον εκφυλισμό που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από άνοια.

 

Πηγή: The Huffington Post Greece

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.