Η …εξουσία βλάπτει την υγεία των γυναικών

Η …εξουσία βλάπτει την υγεία των γυναικών

18/12/2014             8:00

 

Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις κύρους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν αναφέρουν με δημοσίευσή τους, στην επιθεώρηση «Journal of Health and Social Behaviour», ότι στους άνδρες η εξουσία -όπως το να έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν και να απολύουν ανθρώπους- οδηγεί σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Στις γυναίκες πάλι φαίνεται να ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 2.800 μεσήλικες (1.300 άνδρες και 1.500 γυναίκες) που είχαν στο σύνολό τους αποφοιτήσει από λύκεια του Ουισκόνσιν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ήλθαν σε τηλεφωνική επαφή με τους εθελοντές το 1993 και το 2004 (όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 54 και 64 ετών). Ρώτησαν τους εθελοντές σχετικά με τη θέση που κατείχαν στην ιεραρχία στην εργασία τους, καθώς και σχετικά με το πόσες ημέρες μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα από την τηλεφωνική συνέντευξη εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα – όπως το να νιώθουν λύπη καθώς και ότι η ζωή δεν έχει νόημα.

Αντίθετα στους άνδρες

Όπως προέκυψε, όταν η θέση που κατείχε ένα άτομο περιελάμβανε το να προσλαμβάνει, να απολύει, καθώς και το να επηρεάζει τον μισθό των κατωτέρων του, οι γυναίκες εμφάνιζαν αύξηση του ποσοστού καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 9% σε σύγκριση με άλλες γυναίκες, που δεν είχαν εξουσία στα χέρια τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι άνδρες που βρίσκονταν σε αντίστοιχες θέσεις εξουσίας παρουσίαζαν μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 10%. Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, όπως οι πολλές ώρες εργασίας, το ευέλικτο ή μη ωράριο, καθώς και ο συχνός έλεγχος του εργαζομένου από κάποιον προϊστάμενο.

Περισσότερα λεφτά, περισσότερα προβλήματα

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Τετιάνα Πουντρόφσκα, «οι γυναίκες με εξουσία ήταν πιο μορφωμένες, πιο καλοπληρωμένες από εκείνες που δεν είχαν εξουσία, ενώ ασχολούνταν με επαγγέλματα με μεγαλύτερο πρεστίζ και παράλληλα δήλωναν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία τους. Και όμως σε επίπεδο ψυχικής υγείας τα σκορ τους ήταν χαμηλότερα από εκείνα των γυναικών χαμηλότερου εργασιακού επιπέδου». Η δρ Πουντρόφσκα σημείωσε πως οι γυναίκες που είναι αφεντικά έχουν να παλέψουν με διαπροσωπικές εντάσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις, καθώς και με αντιδράσεις από τους συναδέλφους και τους ανωτέρους τους (που κατά κύριο λόγο είναι άνδρες).

«Παγιδεύονται»

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η δρ Ρουθ Σίλι από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου ανέφερε ότι συχνά οι γυναίκες «παγιδεύονται» στη στερεοτυπική εικόνα του καλού ηγέτη. Όταν υιοθετούν παραδοσιακές ανδρικές συμπεριφορές χαρακτηρίζονται ως… μη θηλυκές. Ωστόσο, οι συνεργάτες τους δεν τις κρίνουν ως καλές ηγέτιδες όταν παρουσιάζουν μόνο τα θηλυκά χαρακτηριστικά τους.

Κατά την ειδικό, επειδή συνηθίζουμε να συνδέουμε τις θέσεις ηγεσίας με τους άνδρες, οι γυναίκες χρειάζεται συχνά να εργαστούν πολύ σκληρότερα, ώστε να φθάσουν σε μιαν αντίστοιχη θέση εξουσίας. «Ακόμη και όταν κατακτήσουν όμως μια τέτοια θέση, καταλαβαίνουν ότι το ‘δικαίωμα’ του να την κατέχουν αμφισβητείται διαρκώς». Η δρ Σίλι κατέληξε λέγοντας ότι η ηγεσία με θηλυκά «χαρακτηριστικά» πρέπει να είναι εξίσου αποδεκτή και σεβαστή με εκείνη των ανδρών.

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *