Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλευρό των προσφύγων

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλευρό των προσφύγων

2/4/2016                                                                                                                 12.40

 

Την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού προβλήματος, την υποχρέωση ολόκληρης της Ευρώπης να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες καθώς και το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι προσωρινή κι επομένως πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με αυτήν, υπογράμμισαν οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στις 29 Μαρτίου το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το θέμα  της συνέντευξης Τύπου ήταν οι νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Ίδρυμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και οι διεθνείς συνεργασίες για την υλοποίησή του.

Εκτός από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  που μίλησε για την διεύρυνση του Πρόγραμματος “We care” που άρχισε να υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο, στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο κύριος Κωνσταντίνος Ταραράς, εμπειρογνώμονας του τομέα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCO,  ο Πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του Ρατσισμού» και Αντιδήμαρχος της Μπολόνια, κύριος Μπενεντέτο  Ζακιρόλι, ο κύριος Μανώλης Παπασάββας, Διοικητής του  Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και ο καθηγητής χειρουργικής και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κύριος Θανάσης Γιαννόπουλος.

Αναφερόμενη στη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Προγράμματος “We Care” η κυρία Βαρδινογιάννη είπε μεταξύ άλλων: «Με την κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας συνεχώς να αλλάζει, το Πρόγραμμα  “We Care” εξελίσσεται καθώς ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, όχι παιδιά στο πέρασμά τους από την Ελλάδα, αλλά παιδιά που οι συνθήκες τα υποχρεώνουν να μείνουν για ένα διάστημα εδώ. Στο πλαίσιο αυτό το  Ίδρυμά μας πήρε νέες πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Ίδρυμα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», προτίθεται να αναλάβει τη λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας για μητέρες με τα παιδιά τους καθώς επίσης και για ασυνόδευτα παιδιά. Το Κέντρο θα βρίσκεται στο νομό Αττικής, σε χώρο και εγκαταστάσεις που θα υποδείξει το Υπουργείο Εσωτερικών με μέγιστη χωρητικότητα τα 250 άτομα. Στο Κέντρο αυτό θα προσφέρεται σίτιση με την καθοδήγηση έμπειρων διαιτολόγων σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών. Θα υπάρχει μέριμνα για την πλήρη κάλυψη αναγκών σε είδη ένδυσης και παιχνιδιών. Την ιατρική φροντίδα των παιδιών (ιατρικές εξετάσεις, προληπτικά check up, εμβολισμούς) θα αναλάβουν εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων ‘’Η Αγία Σοφία’’ και θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στις μητέρες και στα παιδιά από ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων ‘’Η Αγία Σοφία’’. Θα λειτουργεί σχολείο όλων των βαθμίδων για τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών με δασκάλους, καθηγητές και μεταφραστές. Θα διοργανώνονται  ψυχαγωγικές εκδηλώσεις εντός του Κέντρου Φιλοξενίας όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε μουσεία και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στόχος είναι το Κέντρο Φιλοξενίας να αποτελέσει πρότυπο σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του και θα παρουσιαστεί στην UNESCO με σκοπό την ένταξή του σε αντίστοιχα προγράμματα του Οργανισμού».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της πρώτης φάσης εφαρμογής του Προγράμματος “We care” που πραγματοποιήθηκε και με τη συνεργασία της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Αποστολή”: «Δεκάδες παιδιά προσφύγων ηλικίας 1-16 ετών εξετάστηκαν και πήραν προσωρινό ατομικό βιβλιάριο υγείας με το ιατρικό ιστορικό τους, πολλά μικρά παιδιά εμβολιάστηκαν και σε όποια από αυτά παρουσίαζαν πρόβλημα υγείας παρασχέθηκε η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή. Επίσης διατέθηκαν 2000 χιλιάδες εμβόλια Ηπατίτιδας Α΄στο Υπουργείο Υγείας και προσφέρθηκαν είδη προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός και τρόφιμα στους πρόσφυγες. Τέλος μέχρι στιγμής εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 90 προσφυγόπουλα που χρειάστηκαν άμεση ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία».

Εκπροσωπώντας την UNESCO,  ο κύριος Κωνσταντίνος Ταραράς δήλωσε «Θα ήθελα,  να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και το  Ίδρυμά της για το γεγονός ότι ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών και η οποία επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη μέσω της Συμμαχίας των Πόλεων αλλά και γενικότερα να εκφράσω τις ευχαριστίες του Οργανισμού στην κυρία Βαρδινογιάννη για το συνολικό  ρόλο που έχει παίξει στην προώθηση των αξιών και των στόχων της UNESCO. Γνωρίζω πόσο η δράση της έχει ταυτιστεί με την UNESCO και είναι σημαντικό για εμάς όλα όσα προσφέρει και μάλιστα σε πάρα πολλούς τομείς. Θέλουμε να συνεισφέρουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και μεταναστών, καταπολεμώντας τα ζητήματα ρατσισμού και φυσικά το πλαίσιο στο οποίο προωθούμε αυτή την πρωτοβουλία είναι οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές».

Ακολούθησε η ομιλία του κυρίου Μπενεντέτο  Ζακιρόλι ο οποίος επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βλέπουν την Ευρώπη σαν όνειρο και εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να μην τη ζήσουν ως εφιάλτη. «Για αυτούς, είπε χαρακτηριστικά, είναι μια διέξοδος, ένας τόπος δημιουργίας. Εμείς οι πολίτες είμαστε αυτοί που θα πρέπει έμπρακτα να συμπαρασταθούμε στους πρόσφυγες παρότι τα διλήμματα είναι μεγάλα. Στόχος είναι να γίνουν μέρος της κοινωνίας, να μορφωθούν, να αφομοιωθούν, και όχι να αποτελέσουν διάφορα γκέτο γύρω από κάθε πόλη. Η δική μας ευθύνη σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, τοπικών αρχών, παγκόσμιο, σε επίπεδο νοσοκομείων και ιδρυμάτων, είναι να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να μη γίνει το όνειρο εφιάλτης. Νομίζω ότι αυτό  που κάνει η κα Βαρδινογιάννη και οι συνεργάτες της είναι να στηρίξουν αυτό το όνειρο και να μην το αφήσουν να γίνει εφιάλτης. Οι πρόσφυγες δεν είναι ένα έκτακτο περιστατικό, είναι πλέον ο κόσμος μας. Είναι μια τεράστια πρόκληση. Η Συμμαχία είναι σημαντική για να δείξουμε στις κυβερνήσεις ότι υπάρχουμε κι εμείς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που δεν είναι έκτακτη. Η Ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να χτίσει φράχτη να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων. Ο δήμαρχος ενός μικρού χωριού όμως ύψωσε  τη φωνή του και είπε «όχι». Πήγα σ’ αυτό το χωριόκαι ανακάλυψα ότι ο δήμαρχος είναι Ρομά. Είναι μειονότητα και μόνο κάποιος που ανήκει σε μειονότητα μπορεί να καταλάβει τι υποφέρουν οι πρόσφυγες. Είναι σημαντικό να είμαστε στην Ευρώπη και οι πόλεις να υποστηρίζουν η μια την άλλη.».

 

Aξίζει να σημειωθεί ότι η UNESCO, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ηγετικό διεθνή ρόλο στην καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων, όπως τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαριστώντας ταυτόχρονα τη Γενική Διευθύντρια, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα για τη συνεργασία της. Επίσης η UNESCO θεωρώντας καθοριστικό τον ρόλο των πόλεων στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέσπισε τη “Διεθνή Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων” το 2004. Η Διεθνής αυτή συμμαχία περιλαμβάνει περισσότερες από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο, και το σχέδιο δράσης της αποτελείται από δέκα δεσμεύσεις που καλύπτουν διάφορους τομείς αρμοδιότητας των αρχών της πόλης, όπως η εκπαίδευση, η στέγαση, η απασχόληση και πολιτιστικές δραστηριότητες. Παράλληλα, λειτουργεί και η “Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού” με  126 πόλεις-μέλη  που έχουν αναπτύξει ένα ενισχυμένο δίκτυο για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σε επίπεδο πόλης, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ενώνει τις δυνάμεις του με την UNESCO  και με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, στην Ευρώπη ως ένα πρώτο στάδιο, με βάση το πρόγραμμα “We Care”, που θα παράσχει υποστήριξη στις αρχές των πόλεων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στους πρόσφυγες που είναι πιο ευάλωτοι, δηλαδή στις μητέρες με τα παιδιά, τα κορίτσια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τέλος, η πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών της πόλης και τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, προσφέροντας τα εργαλεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κοινό σημείο αναφοράς για τις αντίστοιχες ενέργειές τους.

Η συνεργασία αυτή θα επισημοποιηθεί την Δευτέρα 9 Μαϊου στο  Παρίσι, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της UNESCO, με την παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, κυρίας Ιρίνα Μπόκοβα,η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή. Θα ακολουθήσει  μια σύσκεψη εμπειρογνωμόνων τον Νοέμβριο  του 2016 στην Αθήνα. Η συνάντηση αυτή θα φέρει σε  επαφή εμπειρογνώμονες από σχετικούς τομείς, όπως το προσφυγικό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάπτυξη και η δράση σε δημοτικό επίπεδο, και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι δημοτικών αρχών που θα παρουσιάσουν τα προβλήματά τους, γεγονός που θα επιτρέψει την εμβάθυνση του προβληματισμού και την ανάλυση των βασικών ερωτημάτων.

Τα πορίσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν αμέσως μετά και θα διανεμηθεί στις πόλεις μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας ένας ηλεκτρονικός οδηγός αρχών και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος σε τοπικό επίπεδο.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *