Ημερίδα για το Αρχείο Νεοπλασιών διοργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ημερίδα για το Αρχείο Νεοπλασιών διοργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

8/12/2014           16:30

Ημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο «Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: Δύο χρόνια μετά» πραγματοποιείται αυριο Τρίτη 9 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των συντελεστών καταγραφής περιστατικών καρκίνου και γενικότερα των επαγγελματιών υγείας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του έργου του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ) και του ρόλου που διαδραματίζει για τον έλεγχο και παρακολούθηση του καρκίνου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (10.00 π.μ. – 13.30 μ.μ.) θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου του ΕΑΝ μέχρι σήμερα.

Την ημερίδα θα ανοίξει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ενώ έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων.

Για την αναγκαιότητα των εθνικών αρχείων νεοπλασιών, για τα δεδομένα για τον καρκίνο, αλλά και για την πορεία του ΕΑΝ θα μιλήσουν ο Πάρις Κοσμίδης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία», ο αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρολογίας, Πέτρος Καρακίτσος και η Ευαγγελία Τζάλα, υπεύθυνη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών. Η Ελένη Πατσέα, θα παρουσιάσει την πενταετή πορεία του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών του οποίου είναι υπεύθυνη.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, θα παρουσιαστεί η εμπειρία διαφορετικών περιφερειών γύρω από την οργάνωση του ΕΑΝ και από την καταγραφή του καρκίνου, από τον καθηγητή Χρήστο Λιονή, τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠε, Παναγιώτη Νάνο, τη διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Αττικόν» Ελένη Πισσιμίση και την επισκέπτρια Υγείας και καταγραφέα του ΕΑΝ, Κωνσταντίνα Μπρούμπη.

Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (EAN) είναι ο επίσημος μηχανισμός για τη συστηματική συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών που σχετίζονται με τον καρκίνο και προέρχονται από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας. Το ΕΑΝ αποτελεί αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο παρέλαβε το Αρχείο τον Ιούνιο του 2008. Από τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ εργάζεται συστηματικά για να αναπτύξει και να λειτουργήσει το Αρχείο σύμφωνα με τα σύγχρονα και αναβαθμισμένα διεθνή πρότυπα.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου (24,2% το 2012) μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ, με βάση τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση που παρατηρείται στη θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια είναι άκρως ανησυχητική. Παρόλα αυτά, απουσία ενός εθνικού Αρχείου για την αποτύπωση της συχνότητας (επίπτωση και επιπολασμό) της νόσου, η απεικόνιση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή. Η βελτίωση της καταγραφής των δεδομένων που αφορούν στον καρκίνο και ορθή λειτουργία του ΕΑΝ αποτελούν προτεραιότητα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.