Ο ιός Zika χαρακτηρίστηκε παγκόσμια απειλή για τη Δημόσια Υγεία από τον ΠΟΥ

Ο ιός Zika χαρακτηρίστηκε παγκόσμια απειλή για τη Δημόσια Υγεία από τον ΠΟΥ

8/2/2016                                                                                                                  16.15

 

Ο ιός Zika πρόσφατα χαρακτηρίστηκε παγκόσμια απειλή για τη Δημόσια Υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ιός Zika μεταδίδεται από τα κουνούπια του γένους Aedes και ανήκει στην οικογένεια των Φλάβι-ιών. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέεται με την εμφάνιση μικροκεφαλίας σε νεογνά, μια μορφή τερατογένεσης, και με νευρολογικές επιπλοκές του συνδρόμου Guilain-Barré στους ενήλικες.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947, και αν και είναι κοινός στην Αφρική, δεν άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως στο Δυτικό ημισφαίριο μέχρι τον προηγούμενο Μάϊο που ξέσπασε η επιδημία στη Βραζιλία. Τον τελευταίο ένα χρόνο έχει επεκταθεί στη Νότια και Κεντρική Αμερική και αποτελεί απειλή και για άλλες περιοχές του πλανήτη στις οποίες ο ιός ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα.

Ειδικά, η νότια Ευρώπη χαρακτηρίζεται από υψηλούς παράγοντες κινδύνου όπως το ήπιο κλίμα, η παρουσία του κουνουπιού Aedes, οι συχνές μετακινήσεις τουριστών και προσφύγων σε συνδυασμό με την έλλειψη ανοσίας του πληθυσμού.

Η Δρ. Maria Goreti Rosa-Freitas είναι εντομολόγος, εξειδικευμένη στα κουνούπια, εργάζεται στο ινστιτούτο FIOCRUZ στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και παρακολούθησε την εξέλιξη της επιδημίας του ιού Zika στη Βραζιλία. Η ομιλία της στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ περιλαμβάνει ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του ιού Zika και τις απαιτήσεις για ετοιμότητα και επιτήρηση του ιού, κυρίως με αντιμετώπιση στο επίπεδο του ξενιστή, που αποτελεί το κύριο μέτρο ελέγχου που μπορεί να ληφθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για το αναδυόμενο αυτό παθογόνο.

Το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ στα πλαίσια των μοριακών και ορολογικών εξετάσεων που πραγματοποιεί για την ανίχνευση αναδυόμενων παθογόνων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νέιλου, ο Δάγγειος πυρετός και ο Ιός Chikumgumya, έχει τη δυνατότητα παροχής διαγνωστικών εξετάσεων και για την ανίχνευση του ιού Zika.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *