Ισορροπία: το βασικό συστατικό στις συνταγές ευδαιμονίας

Ισορροπία: το βασικό συστατικό στις συνταγές ευδαιμονίας

9/5/2015                                                            13:25

 

Η ισορροπία, αν και βασικό συστατικό στις συνταγές ευδαιμονίας, φαντάζει πολυτέλεια στους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας. Πριν παραιτηθούμε προκαταβολικά από το κυνήγι της, αξίζει να βγάλουμε μία «φωτογραφία» της από ψηλά. Ίσως ξεδιαλύνουμε πιο εύκολα την κατάσταση και την πορεία μας.

Ο τρόπος είναι απλός:

Ξεκινάμε καταγράφοντας 8 με 10 σημαντικούς τομείς που καλύπτουν το σύνολο της ζωής μας: υγεία, οικογένεια, καριέρα, χρήματα, κοινωνικότητα, έρωτας/σημαντικά πρόσωπα, ψυχαγωγία, προσωπική ανάπτυξη κ.λπ και εξετάζουμε κάθε τομέα με τη σειρά γράφοντας δίπλα του τον βαθμό ικανοποίησής μας από αυτόν σε μια κλίμακα από το 1, που είναι η ελάχιστη, μέχρι το 10 που είναι η μέγιστη (το θέμα μας δεν είναι το υψηλό σκορ αλλά οι μεγάλες αποκλίσεις.)

Θέτουμε ύστερα τα εξής ερωτήματα:

Τι παρατηρούμε συγκριτικά; Υπάρχουν τομείς που έχουμε παραμελήσει; Τι αντίκτυπο έχει αυτό στη ζωή μας; Τι θα θέλαμε να αλλάξει; Με ποιον τομέα προέχει να ασχοληθούμε διότι υπάρχει αισθητή διαφορά; Τι λείπει ή δεν δουλεύει για μας σε αυτόν τον τομέα; Τι χρειάζεται για να ανέβει στο 10; Ποια η πρώτη μας ενέργεια; Πώς θα ξέρουμε ότι τα καταφέραμε; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής στη ζωή μας ή στους γύρω μας;

Ας μην ξεχνάμε ότι μια φωτογραφία αποτυπώνει απλώς την αλήθεια της στιγμής. Η ισορροπία όμως δεν είναι στατικό ζητούμενο, αλλά δυναμική κατάσταση. Πιο ασφαλές είναι να αναρωτιόμαστε πόσο πλησιάζουμε ή απομακρυνόμαστε από αυτήν με τις αποφάσεις ή τη μηχανική ανταπόκριση στις προκλήσεις της ζωής. Βγάλτε μια “selfie” κάθε τόσο με την ισορροπία της ζωής σας!

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *