Ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με νοσηλεία μόνο 24 ωρών

Ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με νοσηλεία μόνο 24 ωρών

7/12/2015                                                                                                      10.45

 

Η πρωτοποριακή μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος με νοσηλεία μόνο 24 ωρών, παρουσιάστηκε στο διήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος MAST-2 (Masterclass in Arthroplasty Surgery Thessaloniki-2) που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου».

Η νέα αυτή μέθοδος, η οποία θα πραγματοποιείται σύντομα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το πανεπιστημιακό ιατρικό προσωπικό της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», βασίζεται σε συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται πριν και μετά την επέμβαση και συγκεκριμένα:

– Προεγχειρητικά: προετοιμασία και εκπαίδευση του ασθενή για το τι θα πρέπει να κάνει μετά την επέμβαση
– Διεγχειρητικά: μικρή τομή, μεγάλη ταχύτητα στην επέμβαση και συγκεκριμένο φαρμακευτικό πρωτόκολλο, έτσι ώστε να περιοριστεί η αιμορραγία και ο πόνος
– Μετεγχειρητικά: φυσικοθεραπεία από την ίδια ημέρα και με εντατικούς ρυθμoύς για ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι νεότερες τεχνολογίες και χειρουργικές τεχνικές που αφορούν στην αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος, μεταξύ των οποίων οι τεχνικές μικρής επεμβατικότητας (MIS), που έχουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα ελάχιστο πόνο και απώλεια αίματος, αλλά και κινητοποίηση του ασθενή τις πρώτες 24 ώρες, Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος, αλλά και να παρακολουθήσουν βίντεο χειρουργικής επέμβασης.

Στη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκαν δύο υποτροφίες «MAST FELLOWSHIP» στους Τρύφωνα Τόκλη και Ιάκωβο Βλαστό, οι οποίοι πέτυχαν την καλύτερη βαθμολόγια σε ηλεκτρονικό τεστ και εκτός από χρηματικό έπαθλο θα παρακολουθήσουν χειρουργεία αρθροπλαστικής για ένα μήνα υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή, Λ. Τσιρίδη. Επίσης, η αριστεύσασα τελειόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Μπαρμπουδάκη, έλαβε την υποτροφία ROTARY-ICAROS και θα παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του Διεθνούς Κέντρου Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος ICAROS για δέκα ημέρες.

Με τη λήξη των εργασιών τιμήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του EFORT, Καθηγητής Per Kjaersgaard – Andersen, που ήταν επίσημος ομιλητής του συνεδρίου και ο διακεκριμένος ορθοπαιδικός, ειδικός συνεργάτης στο Princess Elizabeth Orthopaedic Centre, John Charity, ενώ δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το MAST-2, το οποίο οργανώθηκε και φέτος από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» και αποτελεί τον επίσημο εκπαιδευτικό φορέα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη της αρθροπλαστικής ισχίου τύπου Exeter, είναι πλέον αναγνωρισμένο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας (EFORT), ενώ αναγνωρίζεται επίσημα και από την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Ισχίου (EHS). Οργανωτής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Πανεπιστημιακή Κλινική του «Παπαγεωργίου», Λευτέρης Τσιρίδης και πρόεδρος ο διευθυντής της ίδιας κλινικής, επίσης Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κύρκος.

Το MAST-2 χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου με τα έσοδα να χρηματοδοτηθεί η έρευνα, η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *