Καπνιστές: Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη

Καπνιστές: Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη

4/3/2015                                                                13:10

 

Και όμως τα κάπνισμα μπορεί να είναι δείγμα προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι που θεωρούν ότι το κάπνισμα λειτουργεί χαλαρωτικά, οι καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη σε αντίθεση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η έρευνα που έγινε από το University College London και την British Heart Foundation, εξέτασε σχεδόν 4.500 ανθρώπους, άνω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις καπνιστικές τους συνήθειες και την ψυχική τους υγεία. Πάνω από 18% των καπνιστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι έπασχαν από έντονο άγχος και κατάθλιψη, σε αντίθεση με το 10% των μη καπνιστών και το 11,3% των πρώην καπνιστών.

Οι καπνιστές μπορούν, ακόμα, και να αποτελούν την ίδια την πηγή άγχους, αφού η έρευνα έδειξε ότι οι μακροχρόνια πρώην καπνιστές, που είχαν καταφέρει να απαλλαγούν από αυτή τη συνήθεια για πάνω από έναν χρόνο, είχαν προφίλ άγχους και κατάθλιψης παρόμοιο με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας τρόπος για να ενισχύσει κανείς την ψυχική του υγεία.

«Η αντίληψη ότι ένα τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει το άγχος, είναι παρερμήνευση αυτού που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό το οποίο βιώνει κανείς όταν ανάβει ένα τσιγάρο είναι στην πραγματικότητα πρώτο σημάδι στερητικού συνδρόμου», αναφέρει ο Mike Knapton διευθυντής του British Heart Foundation. “Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου είναι παρόμοια με το στρες. Το τσιγάρο μπορεί να κατευνάζει αυτά τα συναισθήματα και να νομίζετε ότι νιώθετε καλύτερα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν πρώτα σημάδια του στερητικού συνδρόμου νικοτίνης και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καπνίσματος”, προσθέτει.

 

Πηγή: The Huffington Post

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *