Καινοτόμος Θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου

Καινοτόμος Θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου

1/12/2015                                                                                                11.40

 

Καινοτόμος θεραπεία χαρακτηρίστηκε για ακόμη μια φορά το pembrolizumab, η αντι-PD-1 θεραπεία της MSD.  Πιο συγκεκριμένα, το pembrolizumab χαρακτηρίστηκε από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ως «Καινοτόμα Θεραπεία» για την αντιμετώπιση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου υψηλής μικροδορυφορικής αστάθειας. Είναι η τρίτη φορά που το pembrolizumab χαρακτηρίζεται «Καινοτόμα Θεραπεία», καθώς έχει ήδη λάβει τον ίδιο χαρακτηρισμό για την αντιμετώπιση του προχωρημένου μελανώματος και του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το pembrolizumab διακρίθηκε ως το Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν στις ΗΠΑ στα βραβεία Prix Galien 2015, το σημαντικότερο θεσμό αναγνώρισης της καινοτομίας για τη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Η βράβευση του pembrolizumab ως Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν στις ΗΠΑ για το 2015, αποτελεί το έβδομο βραβείο Prix Galien για την MSD στις ΗΠΑ τα τελευταία εννέα χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο η MSD έχει κατακτήσει το βραβείο Prix Galien 40 φορές, κάτι που την τοποθετεί στην πρώτη θέση του βάθρου της έρευνας και ανάπτυξης στην ιστορία του φαρμακευτικού κλάδου και των Prix Galien.

Ο χαρακτηρισμός ως «Καινοτόμα Θεραπεία» σε προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου βασίζεται σε στοιχεία από μία μελέτη Φάσης 2, η οποία αξιολόγησε τη δράση του pembrolizumab σε καρκίνους με μικροδορυφορική αστάθεια, ένα καλά τεκμηριωμένο χαρακτηριστικό, το οποίο παρατηρείται σε κύτταρα με συγκεκριμένα ελαττώματα στο σύστημα επιδιόρθωσης του DNA. Τα ευρήματα από τη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητές του Ογκολογικού Κέντρου Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) το 2015 και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

«Έχουμε δεσμευθεί να κατανοήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες του pembrolizumab, με σκοπό να βοηθήσουμε ασθενείς με ένα ευρύ φάσμα δύσκολα αντιμετωπίσιμων καρκίνων», δήλωσε ο
Dr. Roger M. Perlmutter, Πρόεδρος των Ερευνητικών Εργαστηρίων της MSD. «Τα δεδομένα από την έρευνα για τη χορήγηση pembrolizumab σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου, των οποίων οι όγκοι εμφανίζουν σημαντικές ενδείξεις για ύπαρξη ελαττωμάτων στο σύστημα επιδιόρθωσης αναντιστοιχιών του DNA, ήταν ενθαρρυντικά. Εκτιμούμε ότι ο χαρακτηρισμός της ως «Καινοτόμα Θεραπεία» από τον FDA θα αποτελέσει καταλύτη για επιτάχυνση της προσπάθειά μας να αποκτήσουν πρόσβαση στο pembrolizumab οι συγκεκριμένοι ασθενείς».

Σχετικά με το pembrolizumab (έγχυση 50mg)
Το pembrolizumab είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο δρα αυξάνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου να εντοπίζει και να καταπολεμά τα νεοπλασματικά κύτταρα. Το pembrolizumab εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του PD-1 και των συνδετών του, PD-L1 και PD-L2, ενεργοποιώντας έτσι τα Τ λεμφοκύτταρα που μπορεί να επηρεάσουν και τα νεοπλασματικά αλλά και τα υγιή κύτταρα.

Στην Ελλάδα το pembrolizumab, ως μονοθεραπεία, ενδείκνυται ως αγωγή του προχωρημένου (ανεγχείρητου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενήλικες. Η συνιστώμενη δόση του pembrolizumab είναι 2 mg/kg, χορηγούμενη ενδοφλεβίως σε 30 λεπτά, κάθε τρεις εβδομάδες. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν το pembrolizumab μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή την εμφάνιση μη αποδεκτής τοξικότητας.

Εστιάζοντας στον Καρκίνο
Στο Τμήμα Ογκολογίας της MSD, ο στόχος μας είναι να μετατρέπουμε τα επαναστατικά επιτεύγματα της επιστήμης σε βιοϊατρικές καινοτομίες για να βοηθάμε τους ανθρώπους με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Πάθος μας είναι να στηρίζουμε τους ανθρώπους στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο, σταθερή μας δέσμευση να ενισχύουμε την προσβασιμότητα στα φάρμακά μας και βασική μας προτεραιότητα να καινοτομούμε στην ανοσο-ογκολογική έρευνα δίνοντας περισσότερες ελπίδες στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.