Κάθε κύτταρο του δέρματος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο συσσωρεύει μία μετάλλαξη σχεδόν καθημερινά

Κάθε κύτταρο του δέρματος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο συσσωρεύει μία μετάλλαξη σχεδόν καθημερινά

27/5/2015                                                    09:00

 

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το δέρμα μας έχει πολλές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι οποίες είναι «αόρατες» στο ανθρώπινο μάτι και αποδίδονται στην έκθεσή μας στον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger και της Μονάδας Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Ινίγκο Μαρτινκορένα, υποστηρίζουν ότι περίπου το 25% των δερματικών κυττάρων, δηλαδή ένα στα τέσσερα, έχουν τουλάχιστον μία προκαρκινικού τύπου μετάλλαξη.

Aναλύοντας δείγματα δέρματος από τα βλέφαρα υγιών ατόμων, 55-73 ετών και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε κύτταρο του δέρματος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο, συσσωρεύει κατά μέσο όρο μία νέα μετάλλαξη σχεδόν κάθε μέρα. Επιπλέον, κάθε κύτταρο στο δέρμα του προσώπου ενός υγιούς μεσήλικα φέρει χιλιάδες μεταλλάξει και οι μεταλλάξεις αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου. Στα δείγματα που μελετήθηκαν, η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πάνω από 100 προκαρκινικές μεταλλάξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό υγιούς δέρματος. Οι μεταλλάξεις ωστόσο σχετίζονται κυρίως με τη συχνότερη και πιο εύκολα ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος και όχι με μελάνωμα.

Με αφορμή τα ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία των αντηλιακών προϊόντων, ιδίως το καλοκαίρι και τις μεσημεριανές ώρες, καθώς και την ανάγκη να καλύπτει κανείς το δέρμα του όσο και όπως μπορεί, ώστε να εκτίθεται λιγότερο στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Πηγή: Health.in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *