Κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των αθλητών  το γάλα

Κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των αθλητών το γάλα

9/3/2016                                                        10: 35

 

Είναι κοινώς αποδεκτό από πλήθος μελετών ότι η πρώτη ώρα μετά το τέλος της άσκησης είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, για να επιτευχθεί ο βέλτιστος ρυθμός αναπλήρωσης και αποκατάστασης. Ο διπλός στόχος μετά την προπόνηση είναι από τη μια να αναπληρωθούν τα ενεργειακά αποθέματα μαζί με τα υγρά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, από την άλλη να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η μυϊκή φθορά.

Ένα από τα σκευάσματα, το οποίο τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των αθλητών και το οποίο φαίνεται να επιτυγχάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παραπάνω, είναι το γάλα.Επιπρόσθετα, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός έγκριτων επιστημονικών δημοσιεύσεων που ισχυροποιούν αυτή την άποψη.
Τι κάνει το γάλα τόσο ωφέλιμο;

1. Παρέχει τον απαραίτητο όγκο υγρών για επανυδάτωση, αναπληρώνοντας τις απώλειες που έχουν προκύψει λόγω εφίδρωσης κατά την άσκηση.

2. Περιέχει ιχνοστοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το νάτριο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, τα οποία χρειάζεται να αναπληρωθούν μετά από έντονη προπόνηση.

3. Περιέχει αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα υλικά για την αποκατάσταση της μυϊκής φθοράς που έχει προκληθεί λόγω άσκησης, τα οποία παράλληλα ενεργοποιούν αυξητικούς παράγοντες με στόχο τη μεγιστοποίηση του ρυθμού πρωτεϊνοσύνθεσης.

4. Περιέχει απλούς υδατάνθρακες για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου, το οποίο αποτελεί και την κύρια πηγή ενέργειας κατά την άσκηση. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το αμέσως προηγούμενο, προσδίδει ένα ακόμα πλεονέκτημα που αφορά ιδίως τη εκδοχή του σοκολατούχου γάλακτος και απευθύνεται σε αθλητές που κάνουν πιο έντονες προπονήσεις. Το σοκολατούχο γάλα, δηλαδή, φαίνεται ότι περιέχει και την «ιδανική» αναλογία υδατανθράκων-πρωτεϊνών 4:1, όπως αυτή συστήνεται από Διεθνείς Οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα αθλητικής διατροφής.

5. Σε σύγκριση με άλλα ποτά αποκατάστασης (π.χ. αθλητικό ποτό) ενισχύει περισσότερο το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού μετά την προπόνηση.

6. Για πολλούς αθλητές είναι γευστικότερο και πιο εύληπτο από ένα αθλητικό ποτό και σαφώς οικονομικότερο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι η προτίμηση του γάλακτος ως «ποτού αποκατάστασης» αποτελεί μία από τις πλέον αποτελεσματικές, οικονομικές και πρακτικές επιλογές για τους αθλητές κάθε ηλικίας, προκειμένου να βοηθηθούν φυσικά και ουσιαστικά μετά τις προπονήσεις τους.

 

Πηγή: In.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *