«Κλείνει» ο εγκέφαλος των εφήβων όταν δέχονται επικριτικά σχόλια

«Κλείνει» ο εγκέφαλος των εφήβων όταν δέχονται επικριτικά σχόλια

3/11/2014         9:10

Είναι γνωστό ότι η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος, τόσο για τους ίδιους τους έφηβους, όσο και για τους γονείς τους.

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων από τρία αμερικανικά πανεπιστήμια υποστηρίζει, ότι έχει βρει για ποιο λόγο οι έφηβοι είναι… «έτοιμοι για καυγά με το παραμικρό».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος των εφήβων «κλείνει» τη στιγμή που θα δεχτούν κριτική από τη μητέρα τους, κάτι που σημαίνει ότι όντως οι νέοι αντιδρούν δυσανάλογα με συναισθηματικό τρόπο.

Μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους εφήβων αποκάλυψαν ότι, στο πρόσωπο της μητέρας που «κατσαδιάζει», οι περιοχές των εφηβικών εγκεφάλων που σχετίζονται με τα αρνητικά συναισθήματα «υπερλειτουργούσαν», ενώ οι περιοχές που παρουσίαζαν μειωμένη δραστηριότητα ήταν αυτές που συνδέονται με το συναισθηματικό έλεγχο.

Η ομάδα των ερευνητών από τα πανεπιστήμια Πίτσμπουργκ, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και Χάρβαρντ μελέτησε μαγνητικές τομογραφίες από 32 εφήβους, με μέσο όρο ηλικίας τα 14 έτη, την ώρα που άκουγαν κλιπ διάρκειας 30 δευτερολέπτων με τη μητέρα τους να τους κριτικάρει, αναφέρει δημοσίευμα του Wired.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Kyung Hwa Lee, ανακάλυψαν ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα από το μέσο όρο, στις περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία των αρνητικών συναισθημάτων, όπως το μεταιχμιαίο σύστημα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η διαπίστωση, ότι υπήρχε μειωμένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των συναισθημάτων και την κατανόηση των οπτικών άλλων ανθρώπων – όπως ο προμετωπιαίος φλοιός.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι «ο εγκέφαλος των εφήβων ‘κλείνει’ έτσι ώστε να μην λαμβάνουν υπόψη την επίδραση που μπορεί να έχουν τα ξεσπάσματά τους στα συναισθήματα των γονιών τους».

ΠΗΓΗ: Wired, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *