Κοιμηθείτε για να θυμάστε καλύτερα!

Κοιμηθείτε για να θυμάστε καλύτερα!

24/.3/2015                                                12:34

 

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως 45 λεπτά ύπνος το μεσημέρι είναι αρκετά για να τονωθεί  η μνήμη και η ικανότητα ανακλήσεως νέων πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη διεξήχθη σε 41 εθελοντές, οι οποίοι απομνημόνευσαν 90 λέξεις και 120 ζεύγη λέξεων οι οποίες ήσαν άσχετες μεταξύ τους (λ.χ. γάλα και ταξί). Στη συνέχεια οι ερευνητές τούς εξέτασαν πόσες λέξεις είχαν απομνημονεύσει και μετά είπαν στους μισούς από αυτούς να δουν ένα DVD και στους άλλους μισούς να μπουν για ύπνο.

Όταν ξύπνησαν οι εθελοντές, σχεδόν μία ώρα αργότερα, οι ερευνητές τους εξέτασαν εκ νέου, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν κοιμηθεί θυμόντουσαν πολύ περισσότερες λέξεις απ’ ό,τι όσοι είχαν ξύπνιοι. Οι επιδόσεις των ξεκούραστων εθελοντών ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακές όσον αφορά τα ζεύγη των άσχετων λέξεων, διευκρινίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σάαρλαντ, στη Γερμανία, στην επιθεώρηση «Neurobiology of Learning and Memory».

Στην πραγματικότητα, οι επιδόσεις τους ήταν εφάμιλλες με εκείνες που είχαν πριν κοιμηθούν και πέντε φορές καλύτερες από εκείνες των συνομηλίκων τους οι οποίοι έμειναν ξύπνιοι. Οι επιστήμονες λένε ότι στη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν «εκρήξεις» εγκεφαλικής δραστηριότητας που αποκαλούνται άτρακτοι ύπνου, είναι εμφανείς στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγίωση των νέων πληροφοριών που μαθαίνουμε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος διαβάζει λ.χ. για ένα σημαντικό project ή για μαθητικές/φοιτητικές εξετάσεις,«καλό είναι να συγκεντρωθεί απόλυτα σε αυτό και όταν τελειώσει να κοιμηθεί για 45-60 λεπτά, ούτως ώστε να απομνημονεύσει καλύτερα όσα μελέτησε», συνιστά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλεξ Μέκλινγκερ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Σάαρλαντ.

 

Πηγή: Τα ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.