“Κοινωνική διαστρωμάτωση” της μυωπίας

“Κοινωνική διαστρωμάτωση” της μυωπίας

9/2/2015                                                               16:34

 

Σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Ophthalmology δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που υποστηρίζει ότι η μυωπία εμφανίζεται σπανιότερα στα άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Συγκεκριμένα η διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Νάθαν Κόνγκντον του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού παρατήρησε ότι η μυωπία εμφανίζεται με σχεδόν διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος, με ποσοστό 23%, από ό,τι στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος (ποσοστό 13%), εξετάζοντας στοιχεία σχετικά με περισσότερους από 20.000 μαθητές και φοιτητές.

«Αν ένα παιδί διαβάζει πολύ και οι γονείς του φοράνε γυαλιά, τότε αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να φορέσει και το ίδιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο ενώ οι ερευνητές θεωρούν ακόμα ότι ο τόπος ζωής σε μια περιοχή μεσαίας τάξης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας έως και 70%.

Η πάθηση χτυπά περισσότερο τα αγόρια από ότι τα κορίτσια, ενώ φαίνεται πως η χρήση του σχολικού πίνακα διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο καθώς δεν χρειάζεται τα παιδιά να εστιάζουν σε κοντινή απόσταση(κάτι το οποίο αυξάνει την μυωπία), σε αντίθεση με τις ικανότητες στα μαθηματικά και την απουσία δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους που φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης. Σύμφωνα και με προηγούμενες έρευνες θεωρείται γενικά αποδεκτό το γεγονός ότι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ένα παιδί στο φυσικό φως και σε ανοιχτό χώρο, αντί κλεισμένο σε ένα δωμάτιο με τεχνητό.

Δυστυχώς η μυωπία εμφανίζει ανοδική τάση σε πολλά μέρη του κόσμου και δεν λείπουν παραδείγματα περιοχών όπως η Ανατολική Ασία όπου έως το 90% του πληθυσμού έχει μυωπία. Τέλος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά -σχεδόν τα μισά στην Κίνα- έχουν μειωμένη όραση που δεν αποκαθίσταται με γυαλιά ή άλλα μέσα.

 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *