Ξεπέρασαν τους 7.500 οι νεκροί από τον Έμπολα

Ξεπέρασαν τους 7.500 οι νεκροί από τον Έμπολα

23/11/2014                 11:00

 

Στους 7.518 -σε σύνολο 19.340 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Από τον προηγούμενο απολογισμό του ΠΟΥ, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τρεις ημέρες, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 140. Η επιδημία αυτή, που πλήττει κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Σιέρα Λεόνε έχει αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα, 8.939. Ακολουθεί η Λιβερία με 7.830 και η Γουινέα με 2.581. Όμως οι νεκροί στη Σιέρα Λεόνε είναι 2.556, κατά πολύ λιγότεροι από τη Λιβερία (3.376), γεγονός που οδηγεί ορισμένους ειδικούς να αμφισβητούν τα στοιχεία που δίνει η Φριτάουν. Εκτός των τριών αυτών χωρών, θύματα του Έμπολα έχουν επίσης αναφερθεί στο Μαλί, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία, την Ισπανία και τη Σενεγάλη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, που πραγματοποίησε περιοδεία στη Δυτική Αφρική, τόνισε σήμερα ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι οικονομίες των χωρών που επλήγησαν από την επιδημία αλλά και να εξαχθούν συμπεράσματα από τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να είναι προετοιμασμένος για το μέλλον. Υπογράμμισε δε, ότι είναι επείγον να τεθεί σε εφαρμογή μια «στρατηγική ανόρθωσης» της οικονομίας και των συστημάτων υγείας των τριών αφρικανικών χωρών.

Για τον λόγο αυτό έχει δώσει ήδη οδηγίες στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (PNUD) να εξετάσουν το θέμα. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες. Αυτό σημαίνει να αποκαταστήσουμε τις βασικές υπηρεσίες, να ξαναστείλουμε τα παιδιά στο σχολείο και τους ενήλικες στη δουλειά, να ανασυγκροτήσουμε τις κατεστραμμένες οικονομίες και να ασχοληθούμε με τα χιλιάδες ορφανά», συμπλήρωσε.

Ο κόσμος θα πρέπει επίσης «να πάρει ένα μάθημα» και να θέσει σε εφαρμογή «καλύτερα συστήματα ταχείας αντιμετώπισης» των επιδημιών, ώστε «να προετοιμαστεί για την επόμενη επιδημία, μια δοκιμασία που σίγουρα θα έρθει», πρόσθεσε.

Ελπίδες από νέο εμβόλιο

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσμα του πρώτου δοκιμασμένου εμβολίου για τον Έμπολα στην Αφρική, σύμφωνα με την ιατρικό περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με την έρευνα, επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα “κρίσιμο βήμα” καθώς άλλα εμβόλια είχε δείξει χαμηλότερα επίπεδα προστασίας σε πληθυσμούς της Αφρικής.

Τα τεστ διεξήχθησαν σε εθελοντική βάση με τη συμμετοχή ανθρώπων από την Ουγκάντα και την Αμερική και αποδεικνύουν ότι μέχρι στιγμή το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και στους δυο πληθυσμούς.

Αυτό όπως αναφέρουν, προσφέρει ασφάλεια για άλλες δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο εμβόλιο που να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να ασθενήσουν.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, Ξένος Τύπος

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.