Νέα επιστημονικά δεδομένα για ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Νέα επιστημονικά δεδομένα για ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

24/11/2015                                                                           9.20

 

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μια κλινική δοκιμή φάσης 2 για το ερευνητικό της φάρμακο venetoclax πέτυχε το κύριο καταληκτικό σημείο της επίτευξης συνολικών ποσοστών ανταπόκρισης σε ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) με έλλειψη στο χρωμόσωμα 17p, είτε στην υποτροπιάζουσα/ανθεκτική μορφή, είτε ως πρώτης γραμμής θεραπεία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ανάλυση. Η ανοικτού σχεδιασμού μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του venetoclax, ενός αναστολέα της πρωτεΐνης BCL-2 (B-cell lymphoma-2) που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Genentech και τη Roche.

Τα δεδομένα από την κλινική μελέτη θα παρουσιαστούν σε επερχόμενα ιατρικά συνέδρια και θα χρησιμοποιηθούν ως πρωταρχικά στοιχεία αναφοράς για τις αιτήσεις αδειοδότησης προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και άλλες Αρχές, στις οποίες αναμένεται να καταθέσει η AbbVie πριν το τέλος του έτους. Το προφίλ ασφαλείας ήταν παρόμοιο με προηγούμενες μελέτες και δε σημειώθηκαν μη αναμενόμενες παρενέργειες για το φάρμακο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής καταδεικνύουν την κλινική δράση του venetoclax σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική ΧΛΛ που παρουσιάζουν έλλειψη 17p, έναν πληθυσμό ασθενών όπου η θεραπεία ήταν ανέκαθεν δύσκολη», ανέφερε Ο Michael Severino, M.D., Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AbbVie. «Με βάση αυτά τα δεδομένα, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις αιτήσεις για αδειοδότηση του venetoclax, διατηρώντας τη δέσμευσή μας για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του ερευνητικού σκευάσματος, καθώς και άλλων από τη φαρέτρα των υπό ανάπτυξη μορίων της εταιρείας μας. Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε πάντα νέες θεραπευτικές επιλογές για ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο.»

Το 2015, το venetoclax προκρίθηκε για τη διαδικασία ταχείας αξιολόγησης (Breakthrough Therapy Designation) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ΧΛΛ σε ασθενείς με έλλειψη τμήματος του χρωμοσώματος 17p και οι οποίοι έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία (υποτροπιάζουσα/ανθεκτική μορφή).

 

Σχετικά με το Venetoclax
Το venetoclax είναι ένας από του στόματος ερευνητικός αναστολέας της πρωτεΐνης BCL-2 που μελετάται για τη θεραπεία ασθενών με διάφορα είδη κακοήθων νεοπλασιών. Η πρωτεΐνη BCL-2 αποτρέπει την απόπτωση ορισμένων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των λεμφοκυττάρων, και μπορεί να εκφράζεται σε ορισμένα κακοήθη νεοπλασματικά κύτταρα. Το venetoclax είναι σχεδιασμένο να αναστέλλει επιλεκτικά τη λειτουργία της πρωτεΐνης BCL-2.

Το venetoclax αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Genentech και τη Roche. Οι εταιρείες έχουν αφοσιωθεί από κοινού στην έρευνα της BCL-2 με το venetoclax, το οποίο αξιολογείται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές φάσης 3 για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας/ανθεκτικής ΧΛΛ, μαζί με μελέτες για πολλές άλλες μορφές καρκίνου.

Το venetoclax είναι ερευνητικό μόριο/σκεύασμα και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ή από άλλη υγειονομική αρχή.

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *