Ο λίγος ή πολύς ύπνος επηρεάζει αρνητικά τους υπερτασικούς

Ο λίγος ή πολύς ύπνος επηρεάζει αρνητικά τους υπερτασικούς

18/5/2015                                                               09:00

 

Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη προειδοποιούν ότι οι πάσχοντες από υπέρταση που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ή περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε μελέτη με σχεδόν 204.000 υπερτασικούς άνδρες και γυναίκες ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους υπερτασικούς που κοιμόντουσαν φυσιολογικά δηλαδή από 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ. Αντίστοιχα, οι υπερτασικοί με λίγες ώρες ύπνου είχαν διπλάσιο κίνδυνου εγκεφαλικού. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, αλλά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως οι συνήθειες ύπνου μπορεί να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης (ASH 2015)και  διήρκησε εννέα χρόνια. Συνολικά έδειξε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν σχεδόν 14% για τους υπερτασικούς που κοιμόντουσαν πάρα πολύ, 11% για όσους κοιμόντουσαν ελάχιστα (κάτω από 5 ώρες), 6% για όσους κοιμόντουσαν λίγο (5 έως 6 ώρες κάθε βράδυ) και μόλις 5% για όσους κοιμόντουσαν φυσιολογικά.

«Μας εξέπληξαν τα ευρήματα από αυτή την μεγάλη μελέτη, διότι έως τώρα ξέραμε πως ο λιγοστός ύπνος αυξάνει μέτρια τον κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Oluwaseun Akinseye, από το Νοσοκομείο MountSinaiτης Νέας Υόρκης. «Ωστόσο ανακαλύψαμε πως η αύξηση δεν είναι μέτρια, αλλά μεγάλη, αφού ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάζεται».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *