Λιγότερα λιπαρά: αύξηση επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού

Λιγότερα λιπαρά: αύξηση επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού

15/12/2014               8:30

Η ακολούθηση μιας διατροφής με λίγα λιπαρά από τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβιώσής τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι ασθενείς που περιορίζουν κατά το ήμισυ τα λιπαρά που καταναλώνουν την πενταετία έπειτα από τη διάγνωση, μπορούν να μειώσουν έως 54% τον κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται στις γυναίκες με τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους μαστικούς καρκίνους.

Οι ερευνητές που παρουσίασαν τα ευρήματα αυτά σε ένα συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού (είναι γνωστό ως SABCS 2014) στο Τέξας, λένε ότι το όφελος αυτό είναι εφάμιλλο με εκείνο που θα επιτύγχανε μία πρωτοποριακή θεραπεία.

Όπως εξήγησe ο δρ Ρόουαν Κλεμπόβσκι, καθηγητής στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας, Ιατρικής Ογκολογίας & Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 2.437 γυναίκες, οι οποίες είχαν ηλικία άνω των 48 ετών όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Όλες είχαν καρκίνους αρχικού σταδίου, με τις σχεδόν 1.600 να έχουν ορμονοεξαρτώμενους όγκους (επιστημονικά λέγονται όγκοι με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων και αποτελούν την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού) και τις υπόλοιπες μη-ορμονοεξαρτώμενους.

Οι όγκοι αυτοί συμπεριλαμβάνουν τους καρκίνους με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων ή με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων-προγεστερόνης, ενώ στην παρούσα μελέτη συμπεριέλαβαν και τους τριπλά αρνητικούς καρκίνους, που είναι η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη μορφή της νόσου.

Όλες οι εθελόντριες ακολουθούσαν πριν την ένταξή τους στη μελέτη διατροφή στην οποία ποσοστό πάνω από το 20% των ημερήσιων θερμίδων προερχόταν από λίπη.

Οι γυναίκες διαγνώστηκαν και έκαναν θεραπεία για τον καρκίνο τους την περίοδο 1994-2001. Σε συνολικά 975 από αυτές ζητήθηκε να ακολουθήσουν μία διατροφή με λίγα λιπαρά, η οποία είχε ως στόχο να προέρχονται από λίπη 10% λιγότερες ημερήσιες θερμίδες απ’ όσες πριν από την έναρξη της δίαιτας.

Το πρόγραμμα διατροφής κάθε εθελόντριας συνέταξαν οι διαιτολόγοι της ερευνητικής ομάδας, οι οποίοι κάθε 3 μήνες και επί πέντε χρόνια επικοινωνούσαν με τις ασθενείς για να καταγράφουν την πορεία της δίαιτάς τους. Στο διάστημα αυτό, αυτές οι 975 ασθενείς μείωσαν κατά μέσον όρο την πρόσληψη λιπαρών κατά 9,2% των ημερήσιων θερμίδων τους και έχασαν 3 κιλά.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 1.462 εθελόντριες στις οποίες δεν είχε ζητηθεί να κάνουν δίαιτα (ομάδα ελέγχου), όσες είχαν μειώσει τα λιπαρά που κατανάλωναν είχαν 24% λιγότερες υποτροπές στη διάρκεια της 5ετίας.

Οι ερευνητές συνέχισαν την παρακολούθηση των ασθενών τους. Έως το 2013 είχαν χάσει τη ζωή τους από κάθε αιτία 133 γυναίκες στην ομάδα της δίαιτας και 250 στην ομάδα ελέγχου (το 13,6% και 17% των εθελοντριών κάθε ομάδας, αντιστοίχως).

Η διαφορά αυτή δεν μοιάζει σημαντική, αλλά όταν ο δρ Κλεμπόβσκι και οι συνεργάτες του εξέτασαν κάθε είδος καρκίνου του μαστού ξεχωριστά, η εικόνα άλλαξε άρδην σε ό,τι αφορά τους μη-ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους. Ειδικότερα:

* Σε όσες είχαν καρκίνους με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, οι θάνατοι ήταν 36% λιγότεροι στην ομάδα της δίαιτας.

* Σε όσες είχαν καρκίνους με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης, οι θάνατοι ήταν 54% λιγότεροι στην ομάδα της δίαιτας – και το 73% αυτής της ομάδας είχαν τριπλά αρνητικά όγκους.

Ο δρ Κλεμπόβσκι τόνισε πως τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και κάθε ασθενής θα πρέπει να συζητήσει σοβαρά με τον γιατρό της το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσληψη λιπαρών σε υγιή επίπεδα ώστε να χάσει και λίγα κιλά, ιδίως αν είναι υπέρβαρη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά ο καθηγητής Ογκολογίας δρ Άντονυ Χάουελ, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε ότι τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στις ασθενείς με τριπλά αρνητικούς όγκους είναι «εφάμιλλα αυτά μιας πρωτοποριακής θεραπείας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιατρικής δρ Κεντ Όσμπορν, από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, πρόσθεσε πως «οι μειώσεις στον κίνδυνο θανάτου είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικές από αυτές που βλέπουμε με την καλύτερη υπάρχουσα θεραπεία».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.