16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

2/3/2016                                                                                                                      9.00

 

Πραγματοποιήθηκε, χθες 1/3/2016, η Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της διοργάνωσης του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που θα λάβει χώρα από τις 4 – 6 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL. Το ετήσιο αυτό Συνέδριο, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα ανακοινωθούν επιστημονικές εργασίες στο αντικείμενο των λοιμώξεων που διαχρονικά αλλά και την τρέχουσα περίοδο απασχολούν τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το κοινωνικό σύνολο, γενικότερα. Τα βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν, είναι:

Α. Γρίπη. Η τρέχουσα επιδημία με 135 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένους θανάτους – από 394 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα – (μέση ηλικία 56 έτη, 25% χωρίς τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου), ιδίως με το επιδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) που βρίσκεται σε έξαρση την περίοδο αυτή, έχει φέρει στην επιφάνεια ένα διαχρονικό αλλά εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα: την εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Το ίδιο δυστυχώς – ποσοστό κάλυψης – παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων. Επιπροσθέτως, η νοσοκομειακή γρίπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ηλικι¬ωμένους και νεογνά. Επιδημίες έχουν καταγραφεί σε διάφορους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ και υψηλό κόστος λόγω επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπείας, και παράταση νοσηλείας.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο πρόληψης, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας. Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Β. Λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πολυανθεκτική φυματίωση. Η συγκεκριμένη λοίμωξη:

1. ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών
2. μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου
3. είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα

Λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των ατόμων αυτών, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.

Γ. Ηπατίτιδα C. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C από τους οποίους το 80% δεν το γνωρίζουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος. Μέχρι πρότινος, η θεραπεία ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα που αφορά την σχεδόν πλήρη ίαση της χρόνιας ηπατίτιδαςC, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οι τρέχουσες θεραπείες είναι πλέον:
1. εύκολες στη χορήγηση
2. βραχυχρόνιες
3. εξαιρετικά αποτελεσματικές

Για το λόγο αυτό σε πολλές (ακόμη και αναπτυσσόμενες) χώρες,έχει τεθεί σαν ρεαλιστικός στόχος η εκρίζωση της νόσου μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Όμως η μεγάλη αύτη επιστημονική ανακάλυψη προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *