Θα μπορούσε η ασπιρίνη να θεραπεύσει και την κατάθλιψη;

Θα μπορούσε η ασπιρίνη να θεραπεύσει και την κατάθλιψη;

21/5/2015                                                                   12:35

 

Στην Ελλάδα της κρίσης η καταθλιπτική διαταραχή αποτελεί μάστιγα. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ακριβά και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν άλλες διαταραχές. Θα μπορούσε όμως η συγκεκριμένη ασθένεια να μπορεί να θεραπευτεί στο μέλλον με ένα λιγότερο ισχυρό φάρμακο, όπως μια ασπιρίνη;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge συνέδεσαν την κατάθλιψη με την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. Η ιδέα έχει αρχίσει να δέχεται την αποδοχή διαφόρων ερευνητών και, όπως αναφέρει η Daily Mail, τα συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής είναι γνωστά σε όλους μας, καθώς ένα κρυολόγημα προκαλεί κούραση, ανορεξία και μια αίσθηση μιζέριας. Μάλιστα, η εξελικτική ψυχολογία προτείνει πως ίσως αυτό κάποτε να βοήθησε στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, καθώς η κακή διάθεση απέτρεπε τους νοσούντες από το να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να τους κολλήσουν.

Το 2013 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus στην Δανία εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 3.6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανακαλύπτοντας ότι αυτοί που είχαν κάποια φλεγμονή που προκλήθηκε στο σώμα τους από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως η αρθρίτιδα, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Ακόμα, σε όσους είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή φλεγμονή, όπως σήψη ή ηπατίτιδα, οι πιθανότητες ήταν μεγαλύτερες κατά 62%. Επιπρόσθετα, άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry νωρίτερα το 2015 έδειξε ότι τα αυξημένα ποσοστά C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μιας ουσίας που παράγει το ανθρώπινο σώμα ως αντίδραση σε μια φλεγμονή, συνδέονται με το αυξημένο ρίσκο ψυχολογικής δυσφορίας και κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό.

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτά τα ευρήματα εγείρουν την απορία του κατά πόσο οι άνθρωποι νιώθουν δυστυχισμένοι εξαιτίας των δυσκολιών που τους προκαλούν οι ασθένειες από τις οποίες πάσχουν ή αν υπάρχει και κάποια σωματική διαδικασία που κάνει τις φλεγμονές να προκαλούν κατάθλιψη.

 

Πηγή: Daily Mail

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.