Τα πρώτα θετικά δείγματα αναγέννησης των καρδιακών κυττάρων ύστερα από έμφραγμα

Τα πρώτα θετικά δείγματα αναγέννησης των καρδιακών κυττάρων ύστερα από έμφραγμα

8/4/2015                                                                   15:34
 Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι πέτυχε αναγέννηση των κυττάρων του μυοκαρδίου σε πειραματόζωα. Το επίτευγμα αυτό δημιουργεί ελπίδες για πλήρη αποκατάσταση ή βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα. Πιο συγκεκριμένα ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Βάιζμαν» του Ισραήλ και του Ινστιτούτου «Βίκτορ Τσανγκ» του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την Μοριακή Βιολόγο Γκαμπριέλε Ντ’ Ούβα, βρήκαν έναν τρόπο να «ωθούν» τα καρδιακά κύτταρα να αναγεννώνται, πράγμα που καθιστά αναστρέψιμη την βλάβη μετά από ισχαιμία.
Ενώ άλλα κύτταρα (αίματος, τριχών, δέρματος κ.α.) ανανεώνονται συνεχώς στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα καρδιακά κύτταρα.  Αυτό έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια διάφορες επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο να προσπαθούν να βρουν έναν ανάλογο βιολογικό μηχανισμό αναγέννησης των καρδιομυοκυττάρων και στους ανθρώπους.

Οι ισραηλινοί και αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα βιολογικό ορμονικό μονοπάτι μέσω του οποίου πέτυχαν -με τη βοήθεια της επέμβασης στα κατάλληλα γονίδια- να «πυροδοτήσουν» τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του μυοκαρδίου τόσο σε νεαρά, όσο και σε ενήλικα τρωκτικά. Τα πειράματα έδειξαν ότι, μετά από την πρόκληση εμφράγματος σε ένα ποντίκι, αυτό ήταν δυνατό να ανακτήσει σχεδόν όλα τα χαμένα κύτταρα του μυϊκού ιστού της καρδιάς και έτσι να επανέλθει στην υγιή κατάσταση πριν το έμφραγμα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι θα χρειαστεί μια πεντατετία περίπου, ωσότου βεβαιωθούν κατά πόσο κάτι παρόμοιο είναι εφικτό και στους ανθρώπους μετά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο. «Το όνειρο είναι μια μέρα να είμαστε σε θέση να αναγεννούμε τον κατεστραμμένο ιστό της καρδιάς, όπως μια σαλαμάνδρα μπορεί να αναγεννήσει ένα νέο άκρο», συμπληρώνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρβεϊ.

Πηγή: In.gr
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *