Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία μελανώματος

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία μελανώματος

27/10/2015                                                                     18.00

Ο NICE (National Institute for health and Care Excellence) ενέκρινε πρόσφατα τη χορήγηση του pembrolizumab σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα στους οποίους παρατηρήθηκε εξέλιξη της νόσου μετά την χορήγηση ipilimumab. Ακόμη εισηγήθηκε τη χορήγηση του pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικες με προχωρημένο μη χειρουργήσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα.

Το pembrolizumab ήταν η πρώτη θεραπεία που εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2015 στο Πρόγραμμα Πρώιμης Πρόσβασης σε Φάρμακα (EAMS – Early Access to Medicines Scheme) της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2014. Στόχος ήταν να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από νόσους απειλητικές για τη ζωή τους ή ενδέχεται να τους προκαλέσουν σοβαρές αναπηρίες, να ωφεληθούν από πολλά υποσχόμενες, καινοτόμες θεραπείες, πριν ακόμη αυτές λάβουν την επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις σημαντικές αυτές εξελίξεις σχολίασε ο Deepak Khanna, Αντιπρόεδρος της MSD και Πρόεδρος Ευρώπης του τμήματος Ογκολογίας της εταιρείας λέγοντας : «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η αξία του pembrolizumab έχει αναγνωριστεί από το Bρετανικό κράτος και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση το συντομότερο δυνατό σε θεραπεία με pembrolizumab. Στην MSD έχουμε αποδείξει την ισχυρή δέσμευσή μας για τη διάθεση του pembrolizumab σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα έγκρισης του στις ΗΠΑ και το pembrolizumab έχει ήδη εγκριθεί σε 39 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).»

«Η διάθεση του pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής θα γίνει δεκτή με χαρά από το Βρετανικό Σύλλογο Ασθενών για το μελάνωμα» δήλωσε η Gillian Nuttall, ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. «Το προχωρημένο μελάνωμα είναι μία νόσος η οποία αντιμετωπίζεται εξαιρετικά δύσκολα και η εν λόγω θεραπεία δίνει ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που οι ασθενείς μπορούν πλέον να λάβουν τη θεραπεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον NICE για την ταχύτατη απόφαση που έλαβε.»

Στρατηγικός στόχος της MSD είναι να καταστεί δυνατή η έγκριση του pembrolizumab σε όλο τον κόσμο και η άμεση πρόσβαση των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα σε μια ακόμη θεραπευτική επιλογή. Σήμερα, το pembrolizumab έχει εγκριθεί για συγκεκριμένους ασθενείς που έχουν εκδηλώσει προχωρημένο μελάνωμα από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, της ΕΕ, όπως επίσης και της Αυστραλίας, του Καναδά, του Ισραήλ, του Μακάο, της Νέας Ζηλανδίας, του Περού, της Νότιας Κορέας, της Ελβετίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η MSD ηγείται ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλινικού προγράμματος στην ανοσο-ογκολογία με τη διεξαγωγή περισσότερων από 100 κλινικών μελετών σε ένα ευρύ φάσμα περισσότερων από 30 τύπων νεοπλασμάτων διαφορετικών σταδίων και γραμμών θεραπείας στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 16.000 ασθενείς. Το pembrolizumab μελετάται τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Σχετικά με το pembrolizumab

Το pembrolizumab είναι ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο δρα αυξάνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου να εντοπίζει και να καταπολεμά τα νεοπλασματικά κύτταρα. Το pembrolizumab εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του PD-1 και των συνδετών του, PD-L1 και PD-L2 και μπορεί να επηρεάσει και τα νεοπλασματικά αλλά και τα υγιή κύτταρα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το pembrolizumab ενδείκνυται στην αντιμετώπιση ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο (μη εξαιρέσιμο ή μεταστατικό) μελάνωμα..

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.