Μεσημεριανός ύπνος: Η καλύτερη λύση για να τονώσουμε τη μνήμη μας

Μεσημεριανός ύπνος: Η καλύτερη λύση για να τονώσουμε τη μνήμη μας

28/4/2015                                                                12:44

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Saarland της Γερμανίας, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Neurobiology of Learning and Memory», ένας 45λεπτος μεσημεριανός ύπνος είναι η καλύτερη λύση για να τονώσουμε τη μνήμη μας και να βελτιώσουμε την ικανότητα να ανακαλούμε νέες πληροφορίες.

Oι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Axel Mecklinger, υποχρέωσαν, για τις ανάγκες της έρευνας, τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν 90 λέξεις και 120 ζεύγη λέξεων, οι οποίες ήταν άσχετες μεταξύ τους (π.χ. γάλα και ταξί). Στη συνέχεια, οι ερευνητές τούς εξέτασαν, ώστε να διαπιστώσουν πόσες λέξεις είχαν απομνημονεύσει. Ύστερα στους μισούς είπαν να δουν ένα DVD και στους άλλους μισούς να κοιμηθούν.

Μία ώρα αργότερα, όταν οι εθελοντές είχαν ξυπνήσει, τούς εξέτασαν εκ νέου. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι είχαν πέσει για ύπνο θυμόντουσαν περισσότερες λέξεις και ειδικά ζεύγη άσχετων λέξεων συγκριτικά με εκείνους που είχαν παρακολουθήσει DVD. Για την ακρίβεια, οι επιδόσεις τους ήταν παρόμοιες με εκείνες που είχαν πριν κοιμηθούν και πέντε φορές καλύτερες από εκείνες όσων είχαν μείνει ξύπνιοι.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν «εκρήξεις» εγκεφαλικής δραστηριότητας, που ονομάζονται άτρακτοι ύπνου και οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απομνημόνευση των νέων πληροφοριών. Με βάση τα ευρήματα αυτά, συστήνουν σε μαθητές και φοιτητές να κοιμούνται για 45-60’ όταν τελειώνουν το διάβασμα ώστε να απομνημονεύουν καλύτερα όσα μελέτησαν.

Πηγή: Vita.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.