28/5/2015 11:00
Σύμφωνα με μία νέα, ιταλική μελέτη, η ακολούθηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στο τοίχωμα της μήτρας. Επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 5.000 γυναικών, διαπιστώνοντας πως όσο περισσότερο ακολουθούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, τόσο πιο προστατευμένες ήταν από τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Όπως εξηγούν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), ημεσογειακή διατροφή έχει εννέα κύρια συστατικά: 1) πολλά λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, 2) πολλά όσπρια, 3) πολλά δημητριακά και πατάτες (βραστές), 4) πολλά ψάρια, 5) μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο), 6) λίγο κρέας, 7) λίγο γάλα, 8) λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, και 9) μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Οι γυναίκες λοιπόν που ακολουθούσαν επτά έως εννέα από τα συστατικά αυτά διέτρεχαν κατά 57% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, όσες ακολουθούσαν έξι από αυτά είχαν κατά 46% μικρότερο κίνδυνο και όσες ακολουθούσαν πέντε είχαν κατά 34% μικρότερο κίνδυνο ,ενώ αντιθέτως, όσες ακολουθούσαν τέσσερις ή λιγότερες από τις επιταγές της δεν αποκόμιζαν ιδιαίτερη προστασία, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι η μεσογειακή διατροφή στο σύνολό της είναι ωφέλιμη και όχι κάθε μεμονωμένο συστατικό της.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίνα Μποσέτι, από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας «Mario Negri», στο Μιλάνο δήλωσε «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου. Είναι μία ακόμα απόδειξη τού πόσο πολύ επηρεάζουν τις πιθανότητες, που έχουμε να εκδηλώσουμε καρκίνο, οι καθημερινές επιλογές που κάνουμε στον τρόπο ζωής μας».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline