Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά από μεταμόσχευση μήτρας με δότρια την γιαγιά τους

Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά από μεταμόσχευση μήτρας με δότρια την γιαγιά τους

3/11/2014         8:00

Δύο γυναίκες από τη Σουηδία έγιναν οι πρώτες στον κόσμο που απέκτησαν παιδιά από την ίδια μήτρα που έφερε αυτές στον κόσμο.

Το επίτευγμα αυτό αποτελεί την κορύφωση ενός πρωτοποριακού μεταμοσχευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ με τη συμμετοχή εννέα γυναικών, οι οποίες δεν διέθεταν μήτρα είτε γιατί γεννήθηκαν χωρίς αυτήν είτε διότι υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση (υστερεκτομή) για ιατρικούς λόγους.

Και οι εννέα γυναίκες υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μήτρας, με τις πέντε από αυτές να έχουν ως δωρήτριες τις μητέρες τους και τις υπόλοιπες τέσσερις άλλες συγγενείς τους. Οι μεταμοσχεύσεις ήταν επιτυχημένες σε επτά περιπτώσεις και πλέον οι τρεις από τις επτά γυναίκες έχουν αποκτήσει παιδί.

Τα δύο μωρά που ουσιαστικά γεννήθηκαν από τη μήτρα της γιαγιάς τους, είναι αγοράκια. Είδαν το φως της ζωής πριν από ένα μήνα, είχαν βάρος 2.500 και 2.700 γρ. όταν γεννήθηκαν και πλέον βρίσκονται στο σπίτι με την οικογένειά τους. Η μητέρα του πρώτου αγοριού είναι μία 29χρονη η οποία εκ γενετής δεν διέθετε μήτρα, ενώ εκείνη του δεύτερου είναι 34 ετών και είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή πριν από μία δεκαετία, εξαιτίας καρκίνου.

Και τα δύο μωρά γεννήθηκαν με καισαρική τομή περίπου ένα μήνα νωρίτερα από το φυσιολογικό και έπονται του Βίνσεντ – του πρώτου μωρού που γεννήθηκε από μεταμοσχευμένη μήτρα στον κόσμο πριν από τρεις μήνες.

Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι ο δρ Ματς Μπρένστρομ, καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Γκότενμπουργκ, ο οποίος πέρασε 15 χρόνια τελειοποιώντας τις πολύπλοκες χειρουργικές τεχνικές που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη μεταμόσχευση.

Ο δρ Μπρένστρομ και οι συνεργάτες του πραγματοποιούν τις μεταμοσχεύσεις τους από ζώσες δότριες, ενώ ανάλογες προσπάθειες που ετοιμάζονται στη Βρετανία θα γίνουν από πτωματικές.

ΠΗΓΗ: Τα ΝΕΑ

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *