Μονάδες καινοτομίας των Πανεπιστημίων δίνουν λύσεις σε ιατρικά προβλήματα

Μονάδες καινοτομίας των Πανεπιστημίων δίνουν λύσεις σε ιατρικά προβλήματα

26/4/2015                                                                  09:35

 

«Ημουν μαθήτρια ακόμα το 2012, όταν η γιαγιά της συνεργάτιδός μου, χρειάστηκε να περάσει πολλές και επίπονες εγχειρήσεις, για τις οποίες έπρεπε να βρίσκουμε κάθε φορά αιμοδότες», λέει η Ναταλία Κρίτσαλη, 21 ετών σήμερα, φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Εξαντλήσαμε τους φίλους και τους γνωστούς και αρχίσαμε να ζητάμε από κόσμο στο Ιντερνετ να βοηθήσει. Τότε σκεφτήκαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό το πρόβλημα», εξηγεί η ίδια. Μαζί με τη συμφοιτήτριά της, Ναταλία Μπουγαδέλη, σκέφτηκαν ότι χρειάζεται σταθερός χώρος στο Ιντερνετ και μια εφαρμογή αυτόματης επικοινωνίας μεταξύ συγγενών ασθενών και αιμοδοτών, ώστε να σώζονται ζωές χωρίς να περνάει κάθε φορά η οικογένεια του ασθενούς τον τρόμο της αναζήτησης αιμοδότη. «Στην πλατφόρμα μας οι συγγενείς κάνουν την έκκληση και οι αιμοδότες που έχουν εγγραφεί λαμβάνουν ειδοποίηση. Αναπτύξαμε ακόμα μια εφαρμογή για smartphones ώστε να μπορεί να γίνει αναζήτηση με βάση την περιοχή και τη διαθεσιμότητα, αλλά και να ειδοποιούνται οι εθελοντές για επείγοντα περιστατικά», εξηγεί η κ. Κρίτσαλη.

Προκειμένου να υποβοηθήσουν την κοινότητα των αιμοδοτών, οι φοιτήτριες ανέπτυξαν ένα σύστημα πόντων, με το οποίο επιβραβεύονται οι αιμοδότες. Στο site τους υπάρχει αφιέρωμα στον «αιμοδότη του μήνα» και στην ιστορία του, ενώ συλλέγουν μικρά δωράκια, όπως εισιτήρια παραστάσεων, προκειμένου να παράσχουν κάποια ανταμοιβή σε όσους δεν αδιαφορούν. «Προς Θεού, δεν μιλάμε για χρηματική αποζημίωση ή κέρδος από αυτή τη δραστηριότητα, ούτε για τους αιμοδότες ούτε για εμάς. Δεν είναι αυτό το αντικείμενο και δεν μας ενδιαφέρει», διευκρινίζει η ίδια. Το bloode κέρδισε το βραβείο Social Impact Award 2014, στεγάζεται και αναπτύσσεται στους χώρους του Athens Center of Entrepreneurship and Innovation, του πόλου καινοτομίας, δηλαδή, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βοήθησε τους φοιτητές να προχωρήσουν σε θέματα συμβουλευτικής και υποδομών.

Παρόμοια είναι και η ιστορία ενός άλλου εγχειρήματος, αυτή τη φορά από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Θανάσης Βράτιμος ήταν ακόμη νέος φοιτητής του Πολυτεχνείου, όταν αντιμετώπισε την πολύ σοβαρή ασθένεια ενός στενού συγγενικού του προσώπου. «Μας έμειναν πολύ ακριβά φάρμακα, τα οποία δεν ήθελα να πεταχτούν, αλλά να δοθούν. Τα φαρμακεία είναι αρνητικά στο να παίρνουν πίσω ανοιγμένα φάρμακα και στην Τρίπολη, απ’ όπου κατάγομαι, δεν υπάρχει κοινωνικό φαρμακείο που να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Σκέφτηκα τότε ότι πρέπει να φτιάξω μια εφαρμογή που να επιτρέπει σε ασθενείς και κατόχους φαρμάκων να μοιράζονται σκευάσματα απευθείας», εξηγεί ο ίδιος. Η εφαρμογή, η οποία θα κυκλοφορήσει το επόμενο δίμηνο, είναι φτιαγμένη για κινητά τηλέφωνα. Ενας ασθενής καταχωρίζει το αίτημά του και αν κάποιος διαθέτει το σκεύασμα, μπορεί να δηλώσει ότι το έχει και το προσφέρει. Η ποιότητα των φαρμάκων υπάρχει ως όρος χρήσης της υπηρεσίας, όμως η ομάδα των φοιτητών σκοπεύει να απευθυνθεί και σε δήμους, αποθήκες φαρμάκων και κοινωνικές δομές προκειμένου να τους διαθέσει το λογισμικό για την καλύτερη δυνατή διασύνδεση παρόχων και αποδεκτών φαρμάκων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

 

Πηγή: H Kαθημερινή

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.