Πρόγραμμα Απόλλων: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων

Πρόγραμμα Απόλλων: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων

11/3/2016                                                                                                                     15.30

 

Οι παθήσεις του μυοσκελετικού αποτελούν σήμερα το 65% των παθήσεων που αφορούν το γενικό πληθυσμό. Με τις νέες τεχνικές και θεραπείες η αντιμετώπιση των παθολογικών αυτών καταστάσεων έχουν χρόνο νοσηλείας μόνο μία ημέρα, συνοδεύονται από προγράμματα φυσικής αποκατάστασης, που πολύ γρήγορα επαναφέρουν τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι σημερινές λιγότερο επεμβατικές τεχνικές έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, κάτι που ισχύει και για τις επεμβάσεις του ισχίου και του γόνατος.

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) προσεγγίζει τα παραπάνω θέματα με απλοποιημένο τρόπο αλλά την υπευθυνότητα ενός επιστημονικού οργάνου διοργανώνοντας Ημερίδα το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Ανατόλια, στα πλαίσια του προγράμματος Απόλλων. Η μοριοδότηση αναγνωρίζεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Cambridge και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Εταιρείας Δρ. Πάνος Ευσταθίου, η ΕΕΧΟΤ φέτος αποφάσισε να έχει κάποιες δράσεις μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που αφορούν κυρίως ημερίδες επιστημονικού χαρακτήρα οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο σε Έλληνες ορθοπαιδικούς χειρουργούς αλλά και όμορες κοινωνικές μονάδες όπως νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές. Οι δράσεις αυτές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Απόλλων μέσα στα πλαίσια επιστημονικών ημερίδων που θα γίνουν σε συγκεκριμένες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Καλαμάτα, Ηράκλειο Κρήτης και Λευκωσία.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) αποτελούν μια από τις συνηθέστερες διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πάσχουν από ΜΣΠ, το δε κόστος που συνεπάγονται οι εν λόγω διαταραχές για τους εργοδότες ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντιμετώπιση των ΜΣΠ συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, όμως ταυτόχρονα συνεπάγεται οφέλη και για τις επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Προσβάλλουν συνήθως τη ράχη, τον αυχένα, τους ώμους και τα άνω άκρα, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και στα κάτω άκρα. Περιλαμβάνουν κάθε βλάβη ή διαταραχή των αρθρώσεων ή άλλων ιστών. Τα προβλήματα υγείας κυμαίνονται από τις ελαφρές ενοχλήσεις και τους πόνους έως τις σοβαρές ασθένειες που απαιτούν τη διακοπή της εργασίας ή την υποβολή σε θεραπευτική αγωγή. Σε πιο χρόνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να οδηγούν σε αναπηρία και να επιβάλλουν την αποχώρηση από την εργασία.

Στο πρόγραμμα Απόλλων συνδράμουν και οι δυο επιστημονικές ενώσεις νοσηλευτών Ελλάδας, η ΕΝΕ και η ΕΣΝΕ, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, καθώς η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών γίνεται από τη συνεργασία των τριών αυτών ειδικοτήτων. «Είναι επίσης σημαντικό», τονίζει ο κ. Ευσταθίου, «ότι η Εταιρεία για πρώτη φορά ανοίγεται στις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες θέλοντας να επενδύσει στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αυτή την δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης».

Γενικότερα, οι παθήσεις οι οποίες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επιστημονικής Ημερίδας εστιάζονται στα προβλήματα της οσφυαλγίας, της οστεοπόρωσης, των αρθρίτιδων ισχίου και γόνατος και στις περισσότερο κοινές κακοήθεις διεργασίες του μυϊκού και οστικού συστήματος. Στα πλαίσια της οσφυαλγίας οι νεώτερες απόψεις χειρουργικής τεχνικής δίνουν έμφαση στη μικροδισκεκτομή την τελευταία δεκαετία. Η επαναστατική αυτή τεχνική εφαρμόζεται και στη χώρα μας με αποτελέσματα ισάξια των μεγάλων κέντρων του εξωτερικού καθώς υπάρχει ο εξοπλισμός και η γνώση, επισημαίνει ο Δρ Ευσταθίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. βρίσκεται σε συνεργασία με τους παρακάτω επιστημονικούς φορείς.
1. Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία
Μακεδονίας – Θράκης
2. Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης
3. Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
4. Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας
5. Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος
6. Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *