Nέα αντικαρκινικά φάρμακα- ελπίδα στην αντιμετώπιση του Hodgkin

Nέα αντικαρκινικά φάρμακα- ελπίδα στην αντιμετώπιση του Hodgkin

8/11/2014           10:30

Δύο νέα παρεμφερή αντικαρκινικά φάρμακα, που δοκίμασαν ξεχωριστά αμερικανοί γιατροί, κατέγραψαν σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπιση του λεμφώματος Hodgkin (Xότζκιν), ενός είδους αιματολογικού καρκίνου των λεμφοκυττάρων. Οι νέες ανοσοθεραπείες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, ώστε να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα στον λεμφικό ιστό.

Στην πλειονότητα των ασθενών (87%) της πρώτης κλινικής δοκιμής του ενός φαρμάκου υπήρξε πλήρης (στο 17%) ή μερική υποχώρηση του καρκίνου. Στο δεύτερο φάρμακο το 66% των ασθενών εμφάνισε μερική ή ολική (στο 21%) υποχώρηση του καρκίνου. Είναι πάντως ακόμη νωρίς για να πει κανείς πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχθούν τα δύο φάρμακα σε βάθος χρόνου και πόσο θα παρατείνουν τη ζωή των ασθενών, αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές.

Οι νέες ανακοινώσεις αποτελούν από τις πιο θεαματικές επιτυχίες μέχρι σήμερα της ανοσοθεραπείας, η οποία αξιοποιεί στο έπακρο τις φυσικές άμυνες του οργανισμού για να εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα. Και σε άλλες περιπτώσεις ανοσοθεραπείας έχουν πρόσφατα αναφερθεί επιτυχίες, αλλά οι νέες μελέτες στην περίπτωση του λεμφώματος Χότζκιν ξεχωρίζουν, επειδή σχεδόν όλοι οι ασθενείς και μάλιστα αυτοί που εμφάνιζαν ιδιαίτερα ανθεκτικές μορφές της νόσου, εμφάνισαν σημαντική ανταπόκριση.

Το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στα παιδιά και στους νέους ενηλίκους. Αν και συχνά η νόσος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις υπάρχουσες θεραπείες, περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών τελικά εμφανίζουν ξανά επιδείνωση.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Σιπ του Αντικαρκινικού Κέντρου Ντέινα Φάρμπερ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», καθώς και παράλληλη ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας στο Σαν Φραντσίσκο.

«Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, είναι ότι επιτεύχθηκαν σε ασθενείς που είχαν εξαντλήσει κάθε άλλη θεραπευτική επιλογή», όπως η χημειοθεραπεία, δήλωσε η Μάργκαρετ Σιπ. Όπως είπε, είναι επίσης σημαντική η διάρκεια ανταπόκρισης στο νέο φάρμακο, καθώς, πάνω από ένα έτος μετά τη θεραπεία, η πλειονότητα των ασθενών τα πάνε πολύ καλά.

Από τους 23 ασθενείς της κλινικής δοκιμής, οι τέσσερις δεν εμφάνισαν κανένα ίχνος καρκίνου μετά την χορήγηση του φαρμάκου-αντισώματος, ενώ οι 16 είχαν μερική βελτίωση και οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σε λιγότερο από το μισό αρχικό μέγεθός τους. Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, το 86% των ασθενών ήσαν εν ζωή, ενώ μετά από ένα έτος οι περισσότεροι συνεχίζουν να τα πάνε καλά.

Στο 22% των ασθενών υπήρξαν σχετικά σοβαρές παρενέργειες, όπως φλεγμονή στο πάγκρεας, τους πνεύμονες ή το έντερο, αλλά κανένας δεν εμφάνισε παρενέργειες απειλητικές για τη ζωή του εξαιτίας της χορήγησης του φαρμάκου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ξένος Τύπος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *