Νέα διαγνωστική μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών

Νέα διαγνωστική μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών

5/5/2015                                                                   13:57

 

Ο καρκίνος των ωοθηκών προκαλεί μέχρι σήμερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, επειδή συνήθως γίνεται καθυστερημένα η διάγνωσή του.Ωστόσο μια νέα διαγνωστική μέθοδος, που βασίζεται σε διαδοχικά τεστ αίματος, εμφανίζει διπλάσια αποτελεσματικότητα στην ανίχνευση του. Πιο συγκεκριμένα χάρη στο νέο τεστ γίνεται δυνατό να διαγνωσθεί έγκαιρα η ασθένεια στο 86% των γυναικών, χάρη στη διαχρονική ανάλυση του επιπέδου μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης-βιοδείκτη (CA135) στο αίμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούσα Μενόν του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν μια μεγάλη κλινική δοκιμή σε πάνω από 46.000 γυναίκες άνω των 50 ετών, για χρονικό διάστημα 14 ετών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη και ταυτόχρονα πιο μακροχρόνια κλινική δοκιμή σχετικά με τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στη στατιστική ανάλυση του επιπέδου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης διαχρονικά, εφόσον η γυναίκα κάνει το σχετικό τεστ αίματος κάθε χρόνο. Ένα πρόγραμμα λογισμικού σε υπολογιστή «διαβάζει» τα ετήσια αποτελέσματα του τεστ της γυναίκας και, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου, μπορεί να προβλέψει με αξιοσημείωτη ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών στο μέλλον. Το νέο τεστ μπορεί στην ουσία να εντοπίσει το 86% των γυναικών με επιθετικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, ενώ το συμβατικό τεστ δεν θα έβρισκε έγκαιρα ούτε τις μισές από αυτές τις περιπτώσεις (41% έως 48%), όπως έχουν δείξει προηγούμενες κλινικές μελέτες για την περιορισμένη αποτελεσματικότητά του. Έως το τέλος του έτους, όταν η ανάλυση της κλινικής δοκιμής θα έχει πλέον ολοκληρωθεί.

 

Πηγές: Τhe Huffington Post Greece, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *