Νέα όπλα για την καταπολέμηση του διάσπαρτου καρκίνου στην κοιλιά

Νέα όπλα για την καταπολέμηση του διάσπαρτου καρκίνου στην κοιλιά

7/5/2015                                                                          12:46

 

Την τελευταία δεκαετία εφαρμόζεται στη χώρα μας μια καινούρια τεχνική που ονομάζεται κυτταρομειωτική χειρουργική και ταυτόχρονη διηγχειρητική υπέρθεμη χημειοθεραπεία, που έχει στόχο να εξουδετωρώσει όλα τα κύτταρα σε επίπεδο μικρότερο των 2 χιλ. Σύμφωνα με τον Συντονιστή Διευθυντή Α’ Χειρουργικού Τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» Γιάννη Σπηλιώτη, η εφαρμογή της μεθόδου αφορά ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά (παχέως εντέρου, ωοθηκών κ.α) και προσδόκιμο ζωής 3 με 6 μήνες. Μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει μέχρι και 5 χρόνια. Σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα σε όλον τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την τεχνική αυτή. Ένα από αυτά λειτουργεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι. Σύμφωνα με τη Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου από τους 700 οι 210 πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε αυτήν τη μέθοδο. Συγκεκριμένα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα και 35 έως 40 τον χρόνο. Συνολικά έχουν γίνει 212 επεμβάσεις με αυτήν την χειρουργική τεχνική. Η επέμβαση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, ενώ απαιτείται νοσηλεία 12 με 14 ημέρες κατά μέσο όρο.

Η επιβίωση μετά την εγχείρηση μετά από αυτή τη μέθοδο φτάνει το 50% και εξαρτάται από την εντόπιση και το δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης. Από την πλευρά της η κυρία Χαλκιά επεσήμανε πως η μέθοδος είναι συμπληρωματική με τις χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο αποφασίζει ως προς το ποιοι ασθενείς μπορούν να την ακολουθήσουν.

 

Πηγή: Ημερησία

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *