Μείωση στην προσφορά αίματος;

Μείωση στην προσφορά αίματος;

15/1/2015                     10:45

 

Προβληματισμό προκαλεί η μειωμένη συλλογή αίματος στις μονάδες αιμοδοσίας μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Το 2013 προσφέρθηκαν σχεδόν 39.000 λιγότερες μονάδες αίματος σε σύγκριση με το 2012, ενώ εκτιμάται ότι η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2014.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται μείωση – ρεκόρ, όπως στο “Αγία Σοφία”, όπου συλλέχθηκε κατά 73,5% λιγότερο αίμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους εθελοντές να μην ξεχνούν να δίνουν αίμα για τους πάσχοντες συνανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Πρωτόπαπας σχολίασε ότι παρατηρείται μία συνεχής μείωση της εθελοντικής προσφοράς αίματος, η οποία οφείλεται και στην απουσία ενημερωτικής εκστρατείας από την πλευρά της πολιτείας.

Δυστυχώς – σημειώνει – η κρίση δεν αύξησε την αλληλεγγύη. Βλέπουμε ότι σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, το 70% του αίματος συλλέγεται από συγγενείς και φίλους των ασθενών και μόλις το 30% από εθελοντές αιμοδότες. Στην καλύτερη περίπτωση, η αναλογία εθελοντικής και αιμοδοσίας για συγγενικό πρόσωπο είναι 50 – 50. Η κατάσταση είναι καλύτερη στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι στο νοσοκομείο “Αττικόν” το αίμα που συγκεντρώθηκε το 2013 από συγγενείς ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προσέφεραν εθελοντές (5.502 μονάδες έναντι 2.997).

Παρόμοια είναι η εικόνα στα νοσοκομεία “Γ. Γεννηματάς” (11.542 μονάδες έναντι 10.878 των εθελοντών), Ασκληπιείο Βούλας (5.984 έναντι 5.784), Θριάσιο (3.204 έναντι 2.102), Κρατικό Νίκαιας (12.227 έναντι 10.129) και Τζάνειο (10.420 έναντι 8.311).

Σημαντικά καλύτερη είναι η κατάσταση σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός Αττικής, όπως το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης όπου το αίμα που προσέφεραν οι εθελοντές ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των συγγενών (15.400 των εθελοντών έναντι 8.777).

Αυξημένη ευαισθησία καταγράφεται στα νοσοκομεία «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας (7.215 οι εθελοντές και 3.304 οι συγγενείς) και «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης (9.774 έναντι 2.807)

Ρεκόρ εθελοντικής προσφοράς, πάντως, έχει το «Αγία Σοφία», όπου οι αιμοδότες έδωσαν 13.639 μονάδες έναντι μόλις 1.608 μονάδων που προσέφεραν οι συγγενείς.
Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει, ωστόσο, και αρνητική επίδοση, καθώς εμφανίζεται σημαντική μείωση στην προσφορά αίματος σε σχέση με το 2012.

“Εσφαλμένα συμπεράσματα” 

Για εσφαλμένα συμπεράσματα σχετικά με τα διαθέσιμα αποθέματα αίματος, κάνει λόγο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αντικρούοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Σε ανακοίνωση που εξεδόθη, το Ε.ΚΕ.Α. επισημαίνει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια αύξηση του εθελοντικά προσφερόμενου αίματος».

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με ανακοίνωσή του αντικρούει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «σχετικά με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στοιχεία της συλλογής αίματος στη χώρα μας κατά τα έτη 2012 – 2013, προφανώς λόγω μη σωστής παραμετροποίησης και εκτίμησης, εξήχθησαν εσφαλμένα συμπεράσματα».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.