Νέο εμβόλιο κατά του ιού HPV

Νέο εμβόλιο κατά του ιού HPV

30/1/2015                    11:30

 

Ένα νέο εμβόλιο κατά το ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εγγύς μέλλον στην Αμερική. Το νέο εμβόλιο θα προστατεύει από εννέα υπότυπους του ιού και θα προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

Μέχρι να κυκλοφορήσει το νέο εμβόλιο, στην Ελλάδα τα κορίτσια και για πρώτη φορά και οι ομοφυλόφιλοι άντρες ηλικίας μέχρι 26 ετών έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται δωρεάν με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο ιός HPV εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενοχοποιείται για το 80-85% των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού και το 45% του καρκίνου του πέους. Στην Ελλάδα, με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του 2015, αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού HPV. Με βάση το νέο Εθνικό Πρόγραμμα, που ισχύει από τις 22 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός συστήνεται ακόμη και για παιδιά ηλικίας 11 ετών.

Πρόληψη με HPV DNA test

Σύμφωνα με μεγάλες διεθνείς μελέτες αλλά και όπως προκύπτει από τη μοναδική πολυκεντρική ελληνική μελέτη το HPV DNA test υπερέχει έναντι του τεστ Παπανικολάου, ως μεθόδου πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η εναλλακτική λύση της διενέργειας του HPV DNA test μέσω λήψης του κυτταρικού υλικού από τον κόλπο και τράχηλο από την ίδια τη γυναίκα (αυτολήψη – self sampling) κερδίζει διαρκώς έδαφος διεθνώς. Στόχος είναι τόσο οι γυναίκες, που παρ’ όλο που ζουν σε προηγμένα κράτη δεν υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο, όσο και οι γυναίκες που ζουν σε αναπτυσσόμενα ή υπανάπτυκτα κράτη, όπου δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου.

Η έναρξη εφαρμογής στο πλαίσιο πιλοτικών προγραμμάτων του HPV DNA testing μέσω self-sampling στην Ελλάδα – στην οποία το ποσοστό τακτικής διενέργειας τεστ Παπανικολάου δεν υπερβαίνει το 30% – δείχνει μέχρι στιγμής την πολύ μεγάλη αποδοχή της μεθόδου από πλευράς των γυναικών, την σαφή προτίμηση αυτής της μεθόδου σε σύγκριση με τις μεθόδους που απαιτούν την προσέλευση σε Ιατρεία, Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, skai.gr

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *