Ο ήλιος μπορεί να επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης

Ο ήλιος μπορεί να επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης

8/1/2015               9:30

 

Η δραστηριότητα του Ήλιου την χρονιά που γεννιέται ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάζει το προσδόκιμο επιβιώσής του, αναφέρουν Νορβηγοί ερευνητές.

Σε μία απρόσμενη μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τα δημογραφικά στοιχεία Νορβηγών που γεννήθηκαν μεταξύ 1676 και 1878, και συνέκριναν όσους γεννήθηκαν σε χρονιές με υψηλή ηλιακή δραστηριότητα με εκείνους που γεννήθηκαν σε χρονιές με χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως όσοι είχαν γεννηθεί στη διάρκεια ηλιακών κορυφώσεων έζησαν κατά μέσον όρο 5,2 χρόνια λιγότερα απ’ ό,τι όσοι είχαν γεννηθεί στις χρονιές με τη χαμηλότερη ηλιακή δραστηριότητα. Μάλιστα η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια.

Ο Ήλιος είναι ένας μαγνητικά ενεργός αστέρας, το μαγνητικό πεδίο του οποίου μεταβάλλεται περιοδικά, με συνέπεια διάφορα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρά του.

Τα φαινόμενα αυτά, που συμπεριλαμβάνουν τις ηλιακές κηλίδες, τις ηλιακές εκλάμψεις κ.ά., συλλογικά αποκαλούνται ηλιακή δραστηριότητα, η οποία επηρεάζει ακόμα και τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που φτάνουν στην επιφάνεια της γης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κάθε πότε εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα; Ο Ήλιος αντιστρέφει τους μαγνητικούς πόλους του κάθε 22 χρόνια. Κατά τις ημιπεριόδους αυτής της αντιστροφής (τους 11ετείς κύκλους, όπως αποκαλούνται) παρατηρείται η ίδια ακολουθία έξαρσης και μείωσης της ηλιακής δραστηριότητας.

Στη νέα μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», οι Νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία εκκλησιών που αφορούν περισσότερους από 9.000 ανθρώπους οι οποίοι προέρχονταν από έναν φτωχό και έναν πλούσιο πληθυσμό της πατρίδας τους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου αυτών των ανθρώπων με τα ιστορικά στοιχεία για τους ηλιακούς κύκλους.

Έτσι διαπίστωσαν την διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά και στη γονιμότητα των φτωχών γυναικών, καθώς όσες είχαν γεννηθεί σε περιόδους μέγιστης ηλιακής δραστηριότητας απέκτησαν λιγότερα παιδιά απ’ ό,τι οι πλούσιες γυναίκες και άντρες. Το πως ακριβώς επηρεάζει η ηλιακή δραστηριότητα την διάρκεια της ζωής και τη γονιμότητα δεν είναι γνωστό.

Αυτό, όμως, που ξέρουν οι ειδικοί είναι πως όταν κορυφώνεται η δραστηριότητα του Ηλίου, αυξάνονται τα επίπεδα της UV στην επιφάνεια της Γης – και η αύξηση της UV μπορεί να φθείρει το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι «αν είστε έγκυος, μην κάνετε ηλιοθεραπεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ίνε Ρολ Σάρβο, βιολόγος στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Τρόντχαϊμ.

Κι αν αναρωτιέστε ποια ήταν η ηλιακή δραστηριότητα τη χρονιά που γεννηθήκατε, οι πιο πρόσφατες χρονιές μέγιστης ηλιακής δραστηριότητας ήταν το 1957, το 1968, το 1979, το 1989, το 2000 και το 2013, ενώ εκείνες με την ελάχιστη ηλιακή δραστηριότητα το 1954, το 1964, το 1976, το 1986, το 1996 και το 2008, αναφέρει το «LiveScience».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *