Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λιβερία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λιβερία

12/5/2015                                                                      11:00

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λιβερία, καλώντας ωστόσο τη χώρα να παραμείνει σε επαγρύπνηση λόγω της παρουσίας του ιού στη γειτονική Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε: «ο ΠΟΥ κηρύσσει τη Λιβερία εκτός της μετάδοσης του ιού Έμπολα. Σαράντα δύο ημέρες πέρασαν αφότου το τελευταίο επιβεβαιωμένο εργαστηριακά κρούσμα» απεβίωσε το οποίο ενταφιάστηκε στις 28 Μαρτίου», ως εκ τούτου «η επιδημία του Έμπολα στη Λιβερία έχει τερματιστεί», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ, ο Άλεξ Γκαζαζίρα.

Κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο επίτευγμα», ο Γκαζαζίρα χαιρέτισε τη στάση της κυβέρνησης και του πληθυσμού της Λιβερίας απέναντι στην επιδημία –την πιο σοβαρή αφότου εντοπίστηκε ο ιός το 1976–, η οποία προκάλεσε περισσότερους από 4.700 θανάτους σε ένα σύνολο περισσότερων από 10.500 κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ στις 6 Μαΐου.

Η κήρυξη του τέλους της επιδημίας γίνεται έπειτα από 42 ημέρες επιτήρησης –δύο φορές η μεγαλύτερη διάρκεια επώασης του ιού– κατά τη διάρκεια των οποίων δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ. Η ανακοίνωση έγινε στη Μονρόβια στη διάρκεια μίας τελετής στην έδρα του πυρήνα της κρίσης κατά του Έμπολα, παρουσία της προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, η οποία επευφημήθηκε κατά την είσοδό της στην αίθουσα. Η πρόεδρος Σίρλιφ εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την ανακοίνωση του τερματισμού της επιδημίας και απέτισε φόρο τιμής στους συμπατριώτες της, ιδίως στους εργαζομένους στην υγεία από τους οποίους 189 έχασαν τη ζωή τους σε σύνολο 375 προσβληθέντων από τον ιό.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι «γιορτάζει» το νέο παραμένοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος». «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την υποστήριξη των οικογενειών και της χώρας έπειτα από το τέλος μίας επιδημίας του Έμπολα», υπογράμμισε.

Η επιδημία, που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 στο νότιο τμήμα της Γουινέας, έπληξε κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, γειτονικά κράτη όπου καταγράφεται η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 11.000 καταγεγραμμένων θανάτων σε ένα σύνολο 26.600 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

Η ανακοίνωση της επίσημης εξάλειψης του ιού στη Λιβερία αποτελεί τον επίλογο σε έναν και πλέον χρόνο πόνου, περιορισμών, απογοητεύσεων και απάνθρωπων θυσιών για τη χώρα αυτή που συνέρχεται έπειτα από 14 χρόνια εμφυλίων πολέμων (250.000 θάνατοι μεταξύ 1989 και 2003). Αν και η επιδημία έχει τελειώσει, η επαγρύπνηση θα πρέπει να παραμείνει λόγω της παρουσίας του ιού στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται ωστόσο, και η κινητοποίηση δεν πρέπει να μειωθεί, προειδοποίησαν διάφοροι ειδικοί.

 

Πηγή: Newsbeast.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *