Ουλίτιδα και τερηδόνα ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των μαθητών στην Ελλάδα

Ουλίτιδα και τερηδόνα ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των μαθητών στην Ελλάδα

8/6/2015                                                        11:30

 

Σύμφωνα με τρεις ελληνικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη από τερηδόνα και αρχόμενη περιοδοντική νόσο ταλαιπωρείται η πλειοψηφία των μαθητών, ενώ η ελλιπής οδοντιατρική παρακολούθηση, η ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και οι κακές συνήθειες ως προς τη στοματική υγιεινή επιδεινώνουν το πρόβλημα. Πρόκειται για τρεις έρευνες που έγιναν από το Οδοντιατρικό και το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» και από το Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» σε μαθητές δημοτικού και λυκείου.

Σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αγίας Βαρβάρας και με αφορμή την συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας μαθητή, προτάθηκε στους γονείς 274 μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών τους στο νοσοκομείο.Εξετάσθηκαν 145 μαθητές (Έλληνες 74,5%, αλλοδαποί 6,2%, Ρομά 19,3%) και διαπιστώθηκε ότι το 35,4% των μαθητών είχαν τερηδόνα με μέσο όρο τερηδονισμένων δοντιών ανά άτομο 1,8. Στους Ρομά μαθητές το ποσοστό ήταν 42,8%. Σφραγίσματα είχε το 31,7% των παιδιών εκ των οποίων περίπου τα μισά είχαν δύο ή περισσότερα. Ουλίτιδα παρατηρήθηκε σε ποσοστό 6,3% (αγόρια/κορίτσια: 6/1), ενώ οδοντική μικροβιακή πλάκα είχαν 9 στα 10 παιδιά. Στο 74% των μαθητών διαπιστώθηκαν ορθοδοντικά προβλήματα, σε δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Σε ποσοστό 7% οι μαθητές ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη τους οδοντιατρική επίσκεψη.

Η δεύτερη μελέτη έγινε με σκοπό να αποτυπωθούν οι συνήθειες στοματικής υγιεινής μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού σχολείων της ίδιας περιοχής και οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγια από τα οποία προέκυψε ότι 53,8% βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους (οι μισοί από τους οποίους δύο φορές την ημέρα) ενώ 35,8% όποτε το θυμούνται ή μετά από παρότρυνση των γονιών τους.

Όλοι χρησιμοποιούσαν φθοριούχο οδοντόκρεμα, ενώ χρήση φθοριούχων διαλυμάτων ανέφερε το 23,4% των παιδιών και οδοντικού νήματος το 2,7%. Σε ποσοστό 55% δήλωσαν ότι επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνον όταν υπάρχει πρόβλημα, 13,1% προληπτικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ για το 7% ήταν η πρώτη τους επίσκεψη.

Όλα σχεδόν τα παιδιά γνώριζαν ότι η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Συχνή κατανάλωση γλυκών και σακχαρούχων τροφών (τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) ανέφεραν 72,4% των μαθητών, ενώ καθημερινή κατανάλωση ανέφεραν 22%. Περισσότερα από τα μισά παιδιά (53,7%) δήλωσαν ότι καταναλώνουν αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ενώ 15% καταναλώνουν καθημερινά.

Η τρίτη μελέτη έγινε σε δείγμα 200 μαθητών της Α’ Λυκείου σχολείων της Δυτικής Αττικής οι οποίοι προσήλθαν στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» για οδοντιατρικό έλεγχο το 2012 και επανελέχθηκαν το 2014. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υψηλό ποσοστό των μαθητών έπασχαν από ουλίτιδα, είτε γενικευμένη, είτε εντοπισμένη. Η παρουσία μικροβιακής πλάκας ανέρχονταν σε ποσοστό 86%, ενώ η εμφάνιση αιμορραγίας κατά την εξέταση σε ποσοστό 72%. Κατά την επανεξέταση των μαθητών έναν μήνα αργότερα τα ποσοστά ήταν 30% στα αγόρια και 25% στα κορίτσια, ενώ κατά τον επανέλεγχο ύστερα από δύο χρόνια τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 40% και 38%. Τα αγόρια εμφάνιζαν ουλίτιδα συχνότερα από τα κορίτσια (1,8/1), ενώ διαπιστώθηκε ότι το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα της νόσου.

 

Πηγή: Health.in.gr

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *