Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος στις 5 Μαΐου

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος στις 5 Μαΐου

22/4/2015                                                                8:30
Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) που αφορούν το 2011, από άσθμα πάσχει περίπου το 8% των ενηλίκων και το 5,5% των παιδιών του γενικού πληθυσμού. Το άσθμα, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε όλο τον κόσμο κι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και εξάρσεις – οι γνωστές σε όλους παροξύνσεις άσθματος. Οι παροξύνσεις άσθματος μπορεί να είναι από πολύ ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές.

Ωστόσο, σήμερα τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα έχουν συμβάλλει στον έλεγχο του άσθματος, δηλαδή την απουσία των παροξύνσεων. «Πριν από 20 χρόνια, στα νοσοκομεία καταγράφονταν 4 με 5 περιστατικά κρίσεων άσθματος τον μήνα. Σήμερα, μπορεί να δούμε ένα περιστατικό κάθε δύο μήνες», σχολιάζει ο συντονιστής της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ, Πέτρος Μπακάκος.

H ρυθμιστική θεραπεία βάσης για το άσθμα είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Άλλα ρυθμιστικά φάρμακα είναι οι β2 διεγέρτες μακράς δράσης, η μοντελουκάστη και η θεοφυλλίνη. Εκτός από τα ρυθμιστικά φάρμακα υπάρχουν και τα ανακουφιστικά τα οποία πρέπει να έχει μαζί του ο ασθενής για να τα χρησιμοποιεί κατ’ επίκληση. Η συνηθέστερη επιλογή αυτών είναι οι β2 διεγέρτες ταχείας έναρξης δράσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια νέα εξέλιξη στη θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο το οποίο φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος στις 5 Μαΐου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσιάζει την ανανεωμένη ιστοσελίδα myasthma.grστόχος της οποίας είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να στείλουν τις απορίες τους και να πάρουν έγκυρες κατευθύνσεις από ειδικούς ανώνυμα.

 

Πηγή: Helath.in gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *